U neredima u Francuskoj zapaljeno 367 automobila

U Francuskoj je u noći s nedjelje na ponedjeljak zapaljeno 367 automobila i uhapšeno 270 osoba, nakon nereda u Parizu i drugim gradovima koje je izazvala pobjeda desničarskog kandidata za predsjednika Nicolasa Sarkozyja.

Ali, općenito, “drugi krug predsjedničkih izbora nije doveo do velikih nereda u osjetljivim kvartovima gradova i samo su neke male grupe podmetnule vatru u kantama za smeće i u atomobilima”, saopćila je glavna policijska uprava, javio je AFP. Postojala je bojazan prije drugog kruga predsjedničkih izbora da će se ponoviti sukobi kao što su bili oni koji su zahvatili zemlju ujesen 2005. godine, pa su pojačane policijske snage.

Socijalistička kandidatkinja Segolene Royal je upozorila u petak da bi moglo doći do nereda ako pobijedi njen desničarski protivnik, bivši ministar unutarnjih poslova kojeg mnogi mladi ljudi u siromašnim predgrađima smatraju neprijateljem.

U noći s nedjelje na ponedjeljak, “u Lyonu, Nantesu (Nant), Parizu, Toulouseu (Tuluz) i Rennesu (Ren) grupice koje su inicirali ljevičarski, nezavisni i anarhistični pokreti sukobile su se sa snagama reda i tom prilikom je ranjeno 28 policajaca”.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.