Usvojena Rezolucija o Srebrenici

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Rezolucju o Srebrenici.

Prema tom tekstu, Dom «očekuje da bude pokrenuta ustavna procedura kojom će se urediti da teritorija općine Srebrenica dobije poseban status te da se kao takva izuzme iz nadležnosti institucija Republike Srpske (RS) i stavi pod jurisdikciju organa BiH». Rezolucija također ukazuje na potrebu hitnog donošenja državnog zakona o statusu Srebrenice u kojem treba da budu razriješena sva pitanja u organizaciji zakonodavne, sudske i izvršne vlasti u tom gradu.

“Očekujemo da svi organi i institucije BiH i entiteta donesu odgovarajuće odluke i zakonske propise s ciljem dosljednog provođenja presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom je utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid”, stoji dalje u Rezoluciji.

U tekstu se navodi i da Vlada Federacije BiH treba hitno da predloži izmjene zakona i propisa te donese konkretne programe kojima će biti osigurani materijalni, finansijski i drugi uvjeti za odvijanje normalnog života u Srebrenici.

Ova rezolucija usvojena je na inicjjativu Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu parlamenta FBiH.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.