Završena rasprava o sadržaju novog grba RS-a

Komisija za simbole Republike Srpske raspravljat će na narednoj sjednici o konačnom prijedlogu kriterija i završenom prijedlogu za novi grb RS-a, a trebalo bi i da se utvrdi da li će za novo rješenje biti raspisan konkurs ili direktan poziv za izradu grba.

Predsjedavajući ove komisije Igor Radojičić kazao je u izjavi novinarima da je na današnjoj sjednici okončana rasprava o kriterijima za grb RS-a, a radi se o širokoj listi koja je uključivala oko 20 potencijalih elemenata. “Članovi Komisije su iznijeli prijedloge šta žele da vide u novom grbu, ali još postoji objektivan problem da ono što jedni smatraju za sadržinu koja bi trebala predstavljati njihov narod ne prihvataju ostala dva naroda”, kazao je Radojičić i dodao da postoji uzajamna sumnjičavost prema pojednim simbolima što je i ključni kamen spoticanja da se dođe do novog rješenja.

On je ponovio da simbolika grba ili zastave BiH ne može biti sadržana u novom rješenju grba RS-a, jer prema postojećem zakonu o grbu i zastavi BiH nema pravnog osnova da se ona koristi u entitetskim obilježjima, odnosno to je isključiva nadležnost BiH.

Radojičić tvrdi i da se na današnjoj sjednici niko od članova Komisije pa ni bošnjački predstavnici nisu izjašnjavali da žele da napuste rad Komisije, odnosno da budu samo posmatrači.

Svi članovi Komisije kako je dodao su aktivno učestvovali u radu, a kako su i najavljivali u radu Komisije više ne učestvuju članovi SDS-a, jer smatraju da se RS ne treba da odrekne sadašnjih simbola.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.