Završena rasprava o sadržaju novog grba RS-a

Komisija za simbole Republike Srpske raspravljat će na narednoj sjednici o konačnom prijedlogu kriterija i završenom prijedlogu za novi grb RS-a, a trebalo bi i da se utvrdi da li će za novo rješenje biti raspisan konkurs ili direktan poziv za izradu grba.

Predsjedavajući ove komisije Igor Radojičić kazao je u izjavi novinarima da je na današnjoj sjednici okončana rasprava o kriterijima za grb RS-a, a radi se o širokoj listi koja je uključivala oko 20 potencijalih elemenata. “Članovi Komisije su iznijeli prijedloge šta žele da vide u novom grbu, ali još postoji objektivan problem da ono što jedni smatraju za sadržinu koja bi trebala predstavljati njihov narod ne prihvataju ostala dva naroda”, kazao je Radojičić i dodao da postoji uzajamna sumnjičavost prema pojednim simbolima što je i ključni kamen spoticanja da se dođe do novog rješenja.

On je ponovio da simbolika grba ili zastave BiH ne može biti sadržana u novom rješenju grba RS-a, jer prema postojećem zakonu o grbu i zastavi BiH nema pravnog osnova da se ona koristi u entitetskim obilježjima, odnosno to je isključiva nadležnost BiH.

Radojičić tvrdi i da se na današnjoj sjednici niko od članova Komisije pa ni bošnjački predstavnici nisu izjašnjavali da žele da napuste rad Komisije, odnosno da budu samo posmatrači.

Svi članovi Komisije kako je dodao su aktivno učestvovali u radu, a kako su i najavljivali u radu Komisije više ne učestvuju članovi SDS-a, jer smatraju da se RS ne treba da odrekne sadašnjih simbola.

(FENA)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.