Van snage odluka Predsjedništva BiH ?!


Narodna skupština RS podržala je juče veto Nebojše Radmanovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, na odluku Predsjedništva kojom je Srbija pozvana da hapsi optužene za ratne zločine.

Za veto na odluku, donesenu preglasavanjem srpskog člana Predsjedništva, glasalo je 69 poslanika, a šest je bilo protiv. Time je, prema Ustavu, odluka Predsjedništva stavljena van snage, jer je ispunjen uslov da najmanje dvije trećine poslanika u parlamentu podrži veto jednog od trojice članova Predsjednišva. Ovo je, prvi put, u ovom sazivu Predsjedništa da je došlo do potezanja pitanja vitalnog interesa RS.

Veto je pokrenut dva dana nakon što su 11. aprila Željko Komšić i Haris Silajdžić, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva, preglasali predsjedavajućeg Radmanovića. Radmanović je ocijenio je da je sporna odluka Predsjedništva “nepotrebna, ultimativna, neprimjerenog tona i da sadržajem izlazi iz okvira nadležnosti Predsjedništva.”

“Predsjedništvo nije nadležno niti da komentariše presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu niti je nadležno za njeno sprovođenje”, kazao je Radmanović.

On je ocijenio da sporna odluka nije doprinos privođenju pravdi optuženih za ratne zločine jer Predsjedništvo BiH, kako je naglasio, nema potrebe nikoga podsjećati na to. Prema njegovim riječima, takva odluka je destruktivna po interese i BiH i entiteta.

U tome ga je bez rezerve, kako je prenio potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović, podržala Vlada, dok je Milan Jelić, predsjednik RS, apelovao na poslanike da ne dozvole da se nastavi praksa preglasavanja. Vlada je na vanrednoj sjednici ocijenila da ta odluka predstavlja “nastavak neprimjerene retorike i pokušaj političkih lidera i visokih funkcionera iz reda nesrpskog naroda da presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu zloupotrijebe u političke svrhe”.

Poslanici svih srpskih partija podržali su Radmanovićev potez, dok su se tome usprotivili poslanici bošnjačkih partija. Braneći spornu odluku, Å efket Hafizović, potpredsjednik parlamenta iz SDA, ustvrdio je da tom odlukom nije povrijeđen vitalni interes RS. On je ocijenio da odluka nije izašla izvan Ustava, budući da je konsenzus jedino obavezujući u domenu odbrane. Hafizović, ipak, nije želio da se izjašnjava o tome da li će Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS blokirati odluku parlamenta.

Raspravu u parlamentu RS obilježio je žestoki verbalni sukob između Milorada Dodika, premijera RS, i Borislava Bojića, šefa Poslaničkog kluba SDS-a. Sukob je izbio kada je Bojić kritikovao Radmanovića za to što nije ranije pokrenuo veto i što nije pokrenuo inicijativu za smjenu Svena Alkalaja, ministra spoljnih poslova BiH, zbog serije spornih izjava.

Na to mu je Dodik, međutim, uzvratio, pitajući ga “koji su to članovi Predsjedništva iz reda SDS-a ikad potegli pitanje zaštite vitalnog interesa”.

“Vi ste pristajali na sve jer ste se samo bojali za svoje fotelje, bojali ste se da vas međunarodna zajednica ne smijeni”, kazao je Dodik.

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.