Jasenovački logor je stid pred istinom i sramota pred pravdom

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić jučer je u Begovoj džamiji u Sarajevu imamio džuma- namaz i održao hutbu posvećenu stradanju Bošnjaka u Jasenovačkom logoru kojima je jučer u svim džamijama nakon džuma-namaza klanjan dženaza-namaz u odsutnosti, javila je Mina.

– Draga braćo i sestre. Svi smo stvoreni i svi smo rođeni. Dakle, svi imamo Stvoritelja i svi imamo roditelja. Razlika između našeg Stvoritelja i našeg roditelja je kao razlika između vječnosti i prolaznosti. Naš Stvoritelj je vječan. Naš roditelj je prolazan. Naš Stvoritelj nas duži da mu budemo pokorni. Naš roditelj očekuje od nas da mu budemo dobročinitelji. Tvoj Gospodar ti propisuje da se samo Njemu klanjaš te da roditeljima činiš dobročinstvo.

 

Svi smo mi duša i tijelo. U duši osjećamo radost i tugu. U tijelu osjećamo slast i bol. Onoliko koliko je duša plemenita, toliko je tijelo zdravo. Tijelo ne može bez duše, ali ni duša se ne može očitovati bez tijela. Zato su duša i tijelo neodvojiva cjelina ljudskog bića. Kada se jedno rani, oboje pati – i duša i tijelo. No, rana na tijelu može da zacijeli, ali rana na duši teško se liječi.

Svi hoćemo istinu i pravdu. U istini je smisao našeg života. U pravdi je uvjet našeg opstanka. Ako ne bismo vjerovali da postoji istina, naš život bio bi besmislen. Ako ne bismo vjerovali da postoji pravda, naše postojanje bilo bi nemoguće. Samo zato što vjerujemo da postoji istina – apsolutna istina, mi smo u zdravoj pameti. Samo zato što vjerujemo da postoji pravda – apsolutna pravda, mi se usuđujemo da živimo.

Čini se da nikada kao danas nije bilo tako važno da čovjek shvati da ima Stvoritelja i roditelja, da ima dušu i tijelo te da treba voljeti istinu i pravdu. Čovjek mora da shvati da ova planeta Zemlja ima Stvoritelja, koji sve vidi i sve čuje što se na njoj radi. Čovjek mora da shvati da svako dijete ima roditelja.

Čovjek mora da razumije da svaki čovjek ima dušu i tijelo, da svaki čovjek ima pravo na istinu i pravdu. Čovjek mora da se dragovoljno pokori svom Stvoritelju prije nego što to moradne učiniti milom ili silom – Bogu će se pokoriti sve što je na nebesima i na Zemlji, milom ili silom (Kur'an, 13:15).

Onaj koji sebi umišlja da može zamijeniti ulogu Boga, tako što će ubijati čovjeka i uništavati Zemlju, osuđen je na propast kao što su bili osuđeni i svi oni koji su to željeli učiniti prije njega.

Čovjek mora da shvati da se ubijanjem ljudskog tijela ne ubija ljudska duša. Ne može se ni zakopavanjem, ni prekopavanjem, ni bacanjem u jame, ni spaljivanjem ljudskog tijela zatrti trag ljudske duša koja ima stvoritelja i roditelja.

Ubice nevinog čovjeka treba da znaju da će doći vrijeme kada će uši njihove, i oči njihove, i kože njihove svjedočiti protiv njih o onome što su radili (Kur'an, 41:20).

Ubice nevinog čovjeka treba da upamte da sjeme istine, ma koliko bilo duboko zakopano u zemlju, jednog dana će proklijati, niknuti i pokazati se svijetu.

Ovih dana se nama pokazuje ta istina koja je bila duboko zakopana u Jasenovačkom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Mi nismo htjeli ili nismo smjeli govoriti o stradanju Bošnjaka muslimana u Jasenovačkom logoru. Danas hoćemo i danas smijemo o tome govoriti i sjećati se nevino ubijenih ljudi, svih ljudi bez obzira na vjeru i naciju, jer Jasenovački logor je zločin protiv čovjeka.

Jasenovački logor je grijeh prema Stvoritelju, zločin prema roditelju, rana na ljudskoj duši, bol na ljudskom tijelu, stid pred istinom i sramota pred pravdom.

Iako sa zakašnjenjem od nekoliko decenija, saznanjem o velikom broju, oko 1.500, muslimana (Bošnjaka) koji su stradali u koncentracionom logoru u Jasenovcu za vrijeme Drugog svjetskog rata, te na zahtjev rodbine stradalih i pismenog prijedloga Nihada Halilbegovića, a u duhu šerijatskog učenja, donio sam fetvu u domovini i dijaspori.

1) Svi muslimani koji su stradali u Jasenovačkom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata smatraju se šehidima – mučenicima koji zaslužuju naše poštovanje i Allahovu milost Dženneta, ali Bog najbolje zna.

2) Rodbina stradalih u Jasenovačkom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata ima pravo na sjećanje i traženje podataka o stradanju svojih najmilijih.

3) Stradali muslimani u Jasenovačkom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata imaju pravo na dženaza-namaz u odsutnosti, a mi imamo obavezu da im klanjamo dženazu.

Učim dovu Allahu Uzvišenom da porodicama stradalih u Jasenovačkom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata podari sabur, šehidima lijepi Džennet, a cijelom svijetu mir i nadu da se više nikada i nikome ne ponovi Jasenovac.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.