Vlada FBiH mora preuzeti odgovornost za budućnost ove zemlje

Vaša vlada, kao i drugi u Bosni i Hercegovini, morapokazati da je spremna preuzeti odgovornost za budućnost ove zemlje.Europska unija i šira međunarodna zajednica su tu da vam pomognu, aliodgovornost za reforme leži na vašoj vladi i institucijama.

Ove riječi je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Europske unije Christian Schwarz-Schilling uputio Nedžadu Brankoviću, s kojim se susreo prvi put danas nakon što je Branković stupio na funkciju federalnog premijera, saopćeno je iz OHR-a. U razgovoru je ukazano na to da je Vlada FBiH na samom početku mandata suočena s pitanjima koja su od ogromnog značaja za cijelu zemlju: reformom policije, koja je uvjet za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU te ustavnom reformom i ispunjavanjem preuzetih obaveza kako bi se osigurao održiv povratak u Srebrenicu i druga područja zemlje.

Posebno je bilo riječi o općenitim ekonomskim pitanjima u FBiH.

Schwarz-Schilling je kazao da je viđenje javnosti takvo da Federacija nazaduje ekonomski u odnosu na Republiku Srpsku te da je Udruženje poslodavaca BiH takvu zabrinutost izrazilo prije nekoliko sedmica.

Naglašeno je da “restrukturiranje privrede Republike Srpske i program privatizacije, kao i inicijativa ‘giljotina’ za uklanjanje birokratskih prepreka odaju utisak da Republika Srpska postaje bolje mjesto za poslovanje od FBiH”.

“Bez obzira da li je to tačno ili ne, to su ipak pitanja kojima se premijer i njegova vlada moraju hitno pozabaviti”, poručio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Kao dio utvrđivanja uspješne strategije ekonomske reforme Schwarz-Schilling je pozvao Brankovića da učestvuje na konferenciji “Koalicija za zapošljavanje”, čije održavanje je planirano 12. juna. Cilj konferencije je da ekonomska pitanja uvede u glavne tokove političke debate i formira koaliciju za unapređenje poslovnog okruženja. Učesnici u njenom radu su državni i entitetski premijeri, ministri finansija, poslovni ljudi i socijalni partneri u cilju vođenja razgovora o Povelji za zapošljavanje, koja će sadržavati temeljne aktivnosti što će ih vlade realizirati u sektoru razvoja poslovanja.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je izrazio zadovoljstvo što se na čelu Vlade FBiH nalazi “mlad i dinamičan premijer”.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.