Pronašao oružje turskih vojnika

Sedamdesetpetogodišnji Prijedorčanin Rasim Crnalić pronašao je urječici Berek staro oružje, kubure i puške kremenjače, koje datiraju izvremena Osmanlijskog carstva.

Crnalić kaže da je oružje pronašao prilikom čišćenja korita Bereka, što građani povratničkih naselja Zagrad i Skela rade svakog proljeća.

“Nešto starog oružja, kubura i puščanih cijevi, iz Bereka sam izvukao još prije dvije godine, a par cijevi sam u mulju pronašao ovih dana”, priča Crnalić.

 

Želja mu je, kaže, da sve što pronađe pokloni prijedorskom muzeju, čiji ga je direktor Milenko Radivojac juče i posjetio.

“Riječ je o vrlo starom oružju, za koje se nakon prvog pregleda može konstatovati da su ga koristili turski vojnici koji su ovdje imali svoje utvrde. Datira iz sredine 18. vijeka ili, pak, vremena kada je turska vojska, povlačeći se pred austrugarskom vojskom, bacala oružje u rijeku. Prema istorijskim spisima, u ovom dijelu grada postojala je stara turska tvrđava”, tvrdi Milenko Radivojac, direktor prijedorskog muzeja “Kozara”.

On je od Crnalića uzeo staro oružje, odnosno nekoliko puščanihcijevi – kremenjača, stare i zarđale kubure te mehanizme za okidanje,koji će nakon čišćenja i analize vjerovatno naći svoje mjesto uizložbenom prostoru muzeja.

 

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.