FETVA REISU-L-ULEME

Na temelju jasno utvrđenih podataka o velikom broju (oko 1500 muslimana Bošnjaka) koji su nevino stradali u koncentracionom logoru u Jasenovcu za vrijeme Drugog svjetskog rata, te na zahtjev rodbine stradalih i pismenog prijedloga Nihada Halilbegovića, a u duhu šerijatskog učenja kojeg baštini hanefijski mezheb, Reisu-l-ulema dr. Mustafa Ceric donio je fetvu za sve džamije u domovini i dijaspori da se u petak (3. rebiu-1-ahira, 1428), odnosno 20. aprila, 2007. god. poslije džume-namaza klanja dženaza-namaz u odsutnosti (salatu-l-dženazetu-l-gaibi) u svim džamijama u domovini i dijaspori za sve muslimane stradale u Jasenovcu u Drugom svjetskom ratu.

Fetvu prenosimo u cijelosti:

 

Na temelju jasno utvrđenih podataka o velikom broju (oko 1500 muslimana Bošnjaka) koji su nevino stradali u koncentracionom logoru u Jasenovcu za vrijeme Drugog svjetskog rata, te na zahtjev rodbine stradalih i pismenog prijedloga Nihada Halilbegovića, a u duhu šerijatskog učenja kojeg baštini hanefijski mezheb, objavljujem fetvu u domovini i dijaspori i to kako slijedi:

1) Svi muslimani koji su stradali u Jasenovačkom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata smatraju se šehidima – mučenicima koji zaslužuju naše poštovanje i Božju milost Dženneta, ali Bog najbolje zna.

2) Rodbina stradalih u Jasenovačkom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata ima pravo na sjećanje i traženje podataka o stradanju svojih najmilijih.

3) Stradali muslimani u Jasenovačkom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata imaju pravo na dženazu-namaz u odsutnosti (salatu-l-dženazetu-l-gaibi), a mi imamo obavezu da to njihovo pravo ispoštujemo. Prema tome, ovim donosim fetvu za sve džamije u domovini i dijaspori da se u petak (3. rebiu-1-ahira, 1428), odnosno 20. aprila, 2007. god. poslije džume-namaza klanja dženaza-namaz u odsutnosti (salatu-l-dženazetu-l-gaibi) u svim džamijama u domovini i dijaspori.

Učimo dovu Allahu Uzvišenom da porodicama stradalih u Jasenovačkom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata podari sabur, šehidima lijepi Džennet, a cijelom svijetu mir i nadu da se više nikad i nikome ne ponovi Jasenovac.

Bože Svemogući, osnaži nam volju za mir i toleranciju! Amin!

Bože Sveznajući, pouči nas međusobnoj ljubavi! Amin!

Bože Milostivi, oprosti nam grijehe! Amin!

U Sarajevu,

 

22. rebiu-l-evvel, 1428.

 

10. aprila, 2007.

 

Reisu-l-ulema

Dr. Mustafa Cerić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.