Napad na manastir SPC

Specijalci crnogorske policije spriječili su juče nekoliko stotinapristalica kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve na čelu saMirašem Dedeićem, samozvanim mitropolitom Mihailom, da uđu u Cetinjskimanastir i služe liturgiju. Policija nije upotrebljavala silu, pa nijebilo povrijeđenih.

Ispred Cetinjskog manastira, sjedišta Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, okupilo se oko 300 pristalica CPC, a samozvani mitropolit Mihailo obratio se policajcima i rekao da “ne zamjera njima to što čine, već onima koji su ih poslali da zabrane prolazak do manastira”.

 

Iz mase pristalica CPC-a prilikom pokušaja ulaska skandirani su skaradni i uvredljivi pokliči na račun predstavnika crnogorskih vlasti i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Okupljeni su uzvikivali “Ovo nije Srbija”, “Čija ste vi policija” i “Risto, sotono”, aludirajući na mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Jedan od pokliča pristalica samozvanog mitropolita Mihaila glasio je: “Crna Gora u boj kreće – bez pobjede doći neće”.

Ispred manastira okupila se veća grupa građana, sveštenika, monaha i učenika Bogoslovije, a protojerej Radomir Nikčević sa sveštenstvom na Guvnu ispred manastira, služio je moleban za sigurnost crkve i svih vjernika. Na centralnom trgu na Cetinju okupljeni lideri crnogorske opozicije apelovali su na vlast da spriječi upad pripadnika tzv. Crnogorske pravoslavne crkve u Cetinjski manastir.

Skup vjernika CPC-a završen je nešto prije podneva.

Bogosluženje sveštenika Crnogorske pravoslavne crkve potom je ipak održano, ali ne u Cetinjskom manastiru, kako je bilo najavljeno, već ispred crkve na Čipuru, stotinak metara od manastira.

Izuzetno jake policijske snage blokirale su cetinjski manastir i nisu dozvolile pristalicama CPC da priđu. Došlo je do guranja s policijom, koja nije dozvolila obavljanje službe ni ispred manastira, pa je nekoliko stotina građana probilo kordon i prešlo u dvorište crkve na Čipuru.

U crkvi na Čipuru sahranjeni su zemni ostaci kralja Nikole i kraljice Milene, a tu je i grob Ivana Crnojevića, osnivača Cetinja.

Do guranja s policijom došlo je i prije toga, pred Vlaškom crkvom, gdje su se najprije okupile pristalice CPC, ali nije bilo ozbiljnijih sukoba.

Mitropolit CPC Mihajlo pozvao je poslije službe državne organe i međunarodne organizacije da se pozabave problemom crkve u Crnoj Gori.

Ranije je CPC saopštila da će krenuti u preuzimanje vjerskihobjekata u Crnoj Gori sa ili bez pomoći države, dok je iz SPC saopštenoda je ona jedini titular nad pravoslavnim hramovima u Crnoj Gori.Mitropolija crnogorsko-primorska SPC najavila je da će štititi svojuimovinu “po svaku cijenu” ako CPC pokuša da je, kako je najavila,preuzme. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović rekao je ranije da ćedržava štititi imovinu SPC.

 

(Nezavisne)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.