Helsinški komitet BiH: Odakle vladici Kačevendi pravo da prijeti?


Helsinški komitet za ljudska prava Bosne i Herecegovine (HKBiH) izražava zabrinutost zbog verbalnog napada kojem je od visokopozicioniranog sveštenika Srpske pravoslavne crkve Vasilija Kačavende, episkopa zvorničko-tuzlanskog, izložen član i aktvist HKBiH-a Lazar Manojlović.

“Nedopustivo je da se u civilizovanom društvu bilo kome prijeti zbog njegovog javnog djelovanja i stavova, koji ne moraju svima biti prihvatljivi”, saopšteno je iz Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH.

 

“Vladika Vasilije Kačavenda ima pravo da misli drugačije, ima mogućnost da u jednom demokratskom dijalogu izrazi svoje nezadovoljstvo, ali prijetnje tipa: ‘Tebe je Bog kaznio a tek ćeš da budeš kažnjen’, predstavljaju svojevrsni poziv na linč, jer duhovne vođe na ovim prostorima mnogi slijepo slušaju. Ovakve prijetnje, izrečene na javnom mjestu, su prijetnje o kojima bi se mogli izjasniti i organi tužilaštva. Odakle vladici Kačevendi pravo da prijeti i najavljuje kazne? To mu, sigurno, nije Božije poslanje”, navodi se u saopštenju.

Helsinški komitet za ljudska prava BiH smatra da je posebno sramotno i za Crkvu uvredljivo što je Vasilije Kačavenda ispraćaj pokojnika iskoristio za verbalni napad na Lazara Manojlovića.

“Od tako pozicioniranog sveštenika očekuje se da ličnim primjerom djeluje na vjernike, ali i ostale građane, da gradi povjerenje među ljudima, a kada dolazi do sukoba da traži puteve razumijevanja i poziva na tolerantan dijalog. Umjesto toga vladika Kačevenda je demonstrirao bahatost, nekulturu i silu”, navodi se u saopštenju.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH izražava uvjerenje da će mjerodavne vlasti biti garant lične sigurnosti i integriteta borca za ljudska prava Lazara Manojlovića.

 

(24 sata)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.