Radmanovićev veto na zahtjev Srbiji da izruči Mladića


Predsjedavajući predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, pokrenuo je juče pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Povod za veto je taj što je bio preglasan u donošenju odluke Predsjedništva o upućivanju zahtjeva Srbiji da ispoštuje obaveze prema BiH po Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, te da isporuči optužene za ratne zločine.

Pokrećući pitanje vitalnog nacionalnog interesa pred NSRS Predsjedavajući predsjedništva BiH izazvao je mnoge reakcije na političkoj sceni BiH. I dok Srpska strana podržava pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog Odluke Predsjedništva BiH o upućivanju zahtjeva Srbiji da ispoštuje obaveze prema BiH po konvenciji o sprovođenju i kažnjavanju genocida, Bošnjaci su protiv takvog mehanizma.

Član stranke za BiH i poslanik u NSRS, Muharem Murselović, ne vidi osnova u stavljanju veta na ovakvu odluku i naglašava da je praksa pokazala nadglasavanje u entitetskom parlamentu: “I kad se nešto desi što nema veze ni sa čim onda se javi Radmanović i povlači vitalni interes vezan za Srbiju, koja bi trebala da ispuni svoje obaveze u odnosu na presudu Haškog tribunala. Nije mi uopšte jasno na koji vitalni interes misli gospodin Radmanović, možda kada je u pitanju Republika Srbija. I smatram da je to nešto što, ili ja ne mogu razumjeti, ili nema veze ni sa čim.”

Predsjednik NSRS Igor Radojičić potvrdio je da je od predsjedavajućeg Radmanovića dobio dopis u kojem traži da se ovo tijelo izjasni povodom veta koji je uložio. U tom smislu najavio je za utorak sazivanje kolegijuma i utvrđivanje datuma sjednice.

«Nama Ustav propisuje da je rok 10 dana. Želim da kažem da lično potpuno podržavam njegov gest i mislim da je bilo potrebno u situaciji koja se desila prije dva dana, iz principijelnih razloga, a onda ulazeći u akt o kome se radi, potegnuti pitanje vitalnog entitetskog interesa. Upozoravam da se ovdje radi o članu 5. Ustava koji kaže da se ovdje radi o vitalnom interesu entiteta.»

Iz Radmanovićevog kabineta zatraženo je, stoji u saopštenju, zakazivanje sjednice u roku od 10 dana, kako bi se poslanici izjasnili o načinu glasanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Hrvatski član predsjedništva Željko Komšić oglasio se saopštenjem u kojem navodi da je razočaran Radmanovićevim postupkom koji se, kaže Komšić u saopštenju, ponaša kao da je član Predsjedništva Srbije, a ne BiH. U Predsjedništvu BiH potvrdili su da Odluka još nije upućena Ministarstvu inostranih poslova BiH, te da će to biti učinjeno u ponedjeljak. Podsjetimo, u Odluci se pozivaju vlasti Srbije da uhapse optužene za ratne zločine i genocid, te ih isporuče Haškom tribunalu.

(DW)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.