Bojkot slovenske robe


Kampanja pod nazivom ”Građani u Bosni i Hercegovini – Pomozimo jedni drugima”, koju su zajednički organizirali Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH, Udruženje nezaposlenih u BiH i Udruženje ”Kupujmo i koristimo domaće kvalitetno proizvedeno u BiH”, započela je danas u podne u gradovima širom BiH. Točno u podne je u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Bihaću, a do 16 sati je i građanima u 53 grada u cijeloj BiH izbacivanjem iz aviona bilo podijeljeno pola milijuna letaka s porukom ”pomozimo jedni drugima”.

”Učinimo da slovenačka roba ne ulazi u naše kuće, jer nam ne daju penzije i našu deviznu štednju. Ako svaki dan potrošimo dvije KM više na domaće proizvode osigurat ćemo posao za 100.000 ljudi u BiH. Pomozimo jedni drugima. Našim parama kupujmo našu robu”, poruke se ispisane na letcima.

Prije početka kampanje u Sarajevu je održana tiskovna konferencija na kojoj su se novinarima obratili predstavnici ova tri udruženja.

Predsjednik Udruženja ”Kupujmo i koristimo domaće kvalitetno proizvedeno u BiH” Admir Kapo je kazao da, ako uzmemo da BiH ima tri i po milijuna stanovnika i ako za samo dvije KM više potrošimo dnevno na domaće proizvode, to znači sedam milijuna dnevno.

”Kada se to pomnoži sa 365 dana u godini, dođe se do cifre dvije milijarde 555 milijuna KM. Da bi se otvorilo jedno radno mjesto u BiH potrebno je u prosjeku 20 000 KM. Samo kad bi dvije KM više potrošili na domaće proizvode, godišnje bi osigurali 127 000 i 750 radnih mjesta “, kazao je Kapo.

Dodao je da je to dovoljan pokazatelj da svijest građana BiH treba da ide u tom pravcu kako bi pomogli jedni drugima da napravimo jedan bolji ekonomski standard u BiH.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić je poručila bh. građanima ”učinimo da u naše kuće ne ulazi slovenačka roba “.

Ona je istaknula da su Slovenci svojim djelovanjem na ovom prostoru doprinijeli da imamo ovako tešku situaciju.

Ustvrdila je kako su nas ”našim parama oni ekonomski okupirali”. Također je kazala da su oni, zajedno s drugim susjedima, kreatori vanjske politike BiH, a to je da se u BiH uvozi, a ne da se izvozi.

”Mi u Udruženju smo jako ljuti na Slovence jer je Slovenija jedina odbila da dođe na Sud BiH po tužbi koju smo mi pokrenuli, a na svojim sudovima u Sloveniji ne daju, donijeli su zakone da mi ne možemo tamo tužiti Sloveniju da tražimo svoje pare. Jedan nevjerojatan bezobrazluk, ponižavanje građana”, kazala je Omersoftić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.