Počinje geoarheološka kampanja iskopavanja Bosanske doline piramida


Fondacija arheološki park Bosanska piramida sunca ponovno počinje s geoarheološkom kampanjom iskopavanja područja Bosanske doline piramida u Visokom. Službeni početak ovogodišnje kampanje zakazan je za srijedu, 11. travnja u 15.30 sati svečanošću u velikoj dvorani Općinskog vijeća Visoko, obraćanjem predsjednika Upravnog odbora Fondacije Semira Osmanagića vijećnicima i javnosti, kada će predočiti planove istraživanja za 2007.

Nakon službene ceremonije uslijedit će potpisivanje ugovora o suradnji između Općine Visoko, Zavičajnog muzeja Visoko i Fondacije arheološki park Bosanska piramida sunca. Sljedećeg dana, 12. travnja u kongresnoj dvorani UNITIC-a u Sarajevu u 11 sati će se održati konferencija za novinare na kojoj će biti prezentirani rezultati istraživanja njemačkih georadarskih eksperata o potencijalnim lokacijama ulaza u piramide.

“Rezultati prvih 200 dana iz 2006. su impresivni: utrošeno je oko 150.000 radnih sati uz sudjelovanje stotine stručnjaka i volontera iz desetak zemalja. Pronađeni su prvi dokazi o postojanju kolosalnih kamenih struktura piramidalnog oblika, ispod kojih postoji mreža podzemnih tunela. Arheološku lokaciju je posjetilo oko 250.000 ljudi”, priopćeno je iz fondacije.

Tijekom 2007., navodi se u priopćenju, udvostručit će se broj lokacija istraživanja s namjerom da se otkriju ulazi u piramide Sunca i Mjeseca te prapovijesni hram/grobnica u Gornjoj Vratnici.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.