Odbacivanje reforme policije predstavlja odbacivanje evropskih integracija

Odbacivanje reforme policije ustvari predstavlja odbacivanje evropskih integracija, napisao je prvi zamjenik visokog predstavnika Raffi Gregorian u članku koji je u subotu objavljen u Euroblicu.

”Barem u retoričkom smislu, mnogi politički lideri u Republici Srpskoj izgleda da vjeruju da mogu podržavati i evropsku integraciju Bosne i Hercegovine i odbaciti reformu policije”, napisao je Gregorian ističući kako je problem u tom stavu da bez reforme policije, Bosna i Hercegovina nema izgleda za evropsku integraciju. Prvi zamjenik visokog predstavnika je naglasio da se Evropska unija složila da otpočne razgovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju sa Bosnom i Hercegovinom samo nakon što je dobila uvjeravanja, putem Sporazuma o reformi policije 5. oktobra 2005. godine, da su vlasti BiH i oba entiteta bili ozbiljni o pitanju restrukturiranja policije na osnovu tri principa EU.

”Da ne zaboravimo, Milorad Dodik i Dragan Čavić su bili ti koji su predložili tekst Sporazuma o reformi policije, koji su zatim prihvatile stranke iz Federacije, međunarodna zajednica i Evropska unija”, napomenuo je Gregorian.

Također je naglasio da je Direkcija za reformu policije napravila dobar izvještaj na osnovu Sporazuma o reformi policije.

”Predložena su rješenja za preostala neriješena pitanja na način da svako dobije ono što mu treba, ako ne i sve što želi. Već smo došli izuzetno blizu dogovora”, napisao je Gregorian.

“Pokretanje procesa ispočetka, kao što neki političari tvrde da je neizbježno, bi vratilo BiH nekoliko godina unazad, ali ne bi imalo utjecaja na krajnji ishod reforme policije. Ostala bi ista pitanja, ostali bi isti principi Europske unije, a ostala bi i ista područja za kompromis”, završio je članak Raffi Gregorian koji je u subotu objavljen u Euroblicu, saopćeno je iz OHR-a.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.