Otvoreno pismo Skupštini opštine Prijedor


Mi, dole potpisani, predstavnici nevladinih organizacija, povratničkih mjesnih zajednica, pojedinci i politički predstavnici, izražavamo protest odbornicima Skupštine opštine Prijedor zbog grubog nasrtaja na slobodu govora i pokušaja diskreditacije povratničkih lidera.

Saopštenje za javnost od 15.03.2007. godine br. 01-SL/07 sa 29. sjednice u kojem je Skupština opštine Prijedor u negativan kontekst stavila lidere povratnika unijelo je nemir i nesigurnost u povratničku zajednicu u Prijedoru.

Ovo nas podsjeća na nedavna vremena kada su sličnim saopštenjima bošnjački lideri prvi bili izloženi napadu a potom je i cijeli narod doživio egzodus i masovne progone i ubijanja. PRESS konferencija od 8. marta i ono što je rečeno na njoj podliježe kritici medija i sudu javnosti ali nikako ne može biti predmet rasprave u Skupštini opštine Prijedor i to kao tačka dnevnog reda. Time je ozbiljno poljuljan dignitet same Skupštine opštine.Skupštinska većina je grubo zloupotrijebila najviši zakonodavni organ u opštini i imenom i prezimenom optužila lidere povratnika za širenje laži. Saopštenje nije imalo respekta ni prema Islamskoj zajednici, niti prema predsjednicima udruženja građana, niti prema najvišim političkim predstavnicima povratnika.

Skupština opštine Prijedor nikada nije dala podsticaj povratku a u tekstu saopštenja se bez ikakvih argumenata pozitivno izjašnjava o položaju povratnika u Prijedoru. Skupštinska većina uskraćuje povratnicima pravo da se sami izjasne o svome statusu te u javnost plasira ovakva saopštenja koja imaju za cilj da prikriju diskriminaciju i težak položaj povratnika u Prijedoru.

Zbog toga tražimo od predsjednice Skupštine opštine da podnese ostavku jer je ona potpisnik saopštenja i najodgovornija za njegovo objavljivanje. Od odbornika Skupštine opštine Prijedor zahtijevamo da se u novom saopštenju obrate građanima Prijedora i da isprave navode iz prethodnog te time doprinesu suživotu i osjećaju sigurnosti kod povratnika.

Na sastanku, koji smo održali 22.03.2007.godine u povodu Saopštenja za javnost koji je SO Prijedor objavila nakon rasprave na 29. sjednici, doneseni su sljedeći

ZAKLJUČCI:

1.Osuđuje se donošenje saopštenja za javnost SO Prijedor koje je skupštinska većina uputila 15. marta 2007. godine i koje je potpisala predsjednica Skupštine!

2. Daje se puna podrška svim prozvanim liderima povratnika u navedenom saopštenju te njihovom istupanju od 08.03.2007., a koja su se odnosila na veoma težak život povratničke populacije!

3. Daje se puna podrška bošnjačkim odbornicima SO Prijedor i poslanicima u narodnoj skupštini Republike Srpske, u njihovom zastupanju bošnjačkih interesa u zakonodavnim tijelima.

4.Daje se puna podrška predstavnicima medžlisa islamske zajednice Prijedor i Kozarac te nevladinog sektora koji su prozvani u skupštinskom saopštenju, da istraju u svim svojim zahtjevima i aktivnostima koje doprinose poboljšanju života svih građana opštine Prijedor bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

5.Predlaže se odbornicima SO Prijedor da pokrenu inicijativu za smjenu predsjednice Skupštine sa njene pozicije jer predsjednica Skupštine nema podršku povratničke populacije.

Na sastanku 22.03.2007. godine su prisustvovali i jednoglasno usvojili zaključke:

1.Mirzet Mujčić ”“ MZ Kozaruša
2.Zinajda Hošić ”“ Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske
3.Sead Suljanović-odbornik u SO Prijedor- Stranka za BIH
4.Blažević Mesud-odbornik u SO Prijedor te predsjednik Opštinskog odbora SDA
5.Sejad Jakupović- Nevladina Organizacija RDA NW
6.Kahrimanović Ibrahim- MZ Kozaruša
7.Hadžić Ekrem MZ Kozarac
8.Memić Amer MZ Kozarac
9.Kulašić Teufik ”“ odbornik SO Prijedor SDA i predsjednik Medžlisa IZ Kozarac
10.Avdagić Husnija MZ Kozarac
11.Forić Denijal- MZ Kamičani
12.Jakupoić Fata- nevladina organizacija ”Srcem do mira”
13.Sušić Djemila– nevladina organizacija ”Srcem do mira”
14.Sabira Medić- – MZ Prijedor 3
15.Saud Begović- MZ Hambarine
16.Padjen Nazif-MZ Hambarine
17.Brkić Nijaz ”“ Sindikat otpuštenih radnika rudnika «Ljubija»
18.Čaušević Orhan- Udruženje Ratnih vojnih invalida
19.Duratović Mirsad- predsjednik Udruženja logoraša « Prijedor 92»
20.Edhem Delić ”“MZ Čejreci
21.Sudbin Musić ”“Predsjednik Medžlisa islamske zajednice Prijedor
22.Suhonjić Sadik- MZ Stari Grad ”“ Prijedor
23.Kapetanović Enes ”“ MZ Puharska
24.Edin Ramulić, Udruženje «IZVOR»
25.Jakupović Sadija- MZ Kozarac
26.Emsuda Mujagić- Predsjednica nevladine organizacije «Srcem do mira»
27.Dedić Jasminka- Predsjednica nevladine organizacije «Mostovi prijateljstva»
28.Mehadžić Nihad ”“ D.Puharska
29.Bešić Nedžad-MZ Kozarac
30.Nusreta Sivac ”“ Nevladina organizacija «Srcem do mira»
31.Kljunić Nasution – predsjednik Odbora za dženaze i sahrane civilnih žrtava rata Prijedora
32.Bašić Hasan – Omladinsko naselje ”“ Prijedor
33.Musić Mithet – Čarakovo
34.Murselović Muharem – poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske

Prijedor, 22.03.2007.godine

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.