Saglasnosti za reexhumacije na Å ehidskom mezarju Kamičani


Poštovane džematlije Medžlisa Islamske zajednice Kozarac!

Ponovo smo prisiljeni da vam se obratimo i tražimo razumijevanje za aktivnosti koje nam predstoje kada su u pitanju reexhumacije na Å ehidskim mezarlucima Kamičani.

Mislimo da mnogima od vas ne treba elaborirati o čemu se tu radi, ali ukratko, prilikom prvih ukopavanja na ovim mezarlucima i poslije prilikom postavljanja nišana su se desile određene greške koje su dovele do toga da se neki od postavljenih nišana ne nalaze na mjestu gdje su ukopani identifikovani (nažalost, mnogi ne pomoću DNA analize) posmrtni ostaci naših najmilijih, naših šehida. Svi znamo da su se prvi ukopi obavljali 1997. i 1998. godine i to u vrijeme kada je tek krenuo povratak nas živih u naš Kozarac. Pokušajmo na ove probleme koje sad imamo gledati u kontekstu tog vremena, kada smo sve te aktivnosti radili volonterski i sopstvenim materijalnim sredstvima.

Vjerovatno se ovi sadašnji problemi nebi ni pojavili da se u tim prvim ukopavanjima nisu ukopavali i ostaci neidentifikovanih (tzv. NN), koji više to ne mogu biti, jer su i oni dio nekoga od nas živih. Oni više ne smiju biti NN i njih je potrebno identifikovati. Da bi se to uradilo, potrebno je da se i neko od obilježenih i identifikovanih ponovo provjeri (zbog neadekvatne identifikacije, koja je bila bez DNA analize), a što se ne može raditi bez saglasnosti familija onih koji se na ovim parcelama sa greškama vode kao takvi. Znači, radi se samo o određenom broju kaburskih mjesta na određenim mjestima na Å ehidskom mezarju.

Sve bih vas zamolio da se ne vraćamo u prošlost i ne tražimo krivce za ovo što se desilo nego da zajedno uz međusobna razumijevanja eliminišemo ove greške kako se sa nama nebi ispirala usta od strane onih zbog kojih se sve ovo desilo 1992. godine, jer su sve ovo ustvari posljedice toga ludog vremena, a ne prvih kolektivnih dženaza.

Ovom prilikom bih zamolio sve one koji nam mogu direktno pomoći davanjem saglasnosti za ove aktivnosti da to i urade i to uz uslove koje oni misle da bi trebale biti ispoštovane kada je ovakav posao u pitanju. Spisak ukopanih za koje su familije dale saglasnosti kao i onih za koje bi trebali dati saglasnost će biti takođe objavljen.

Uz uvjerenje da ste razumijeli naša nastojanja izlaska iz ovih problema, unaprijed se zahvaljujemo na vašoj saradnji koju ćemo akobogda realizovati kroz zvanične strukture Medžlisa IZ-e Kozarac.

Tražena saglasnost za reexhumaciju se može dati u prostorijama Medžlisa direktno, ali i slanjem potpisanog obrasca na fax Medžlisa broj : 00387 52 346 081.

Kada su u pitanju naše džematlije koje se trenutno nalaze van Bosne i Hercegovine, očekujemo da će njihov dolazak u vrijeme uskršnjih praznika (april 2007. godine) biti prava prilika da se konkretno uradi sve ovo što potenciramo ovom prilikom.

Odbor za izgradnju Å ehidskih mezarluka Kamičani.

Predsjednik Izvršnog odbora
Teufik Kulasic, dipl.ing.el.

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.