Omladina u Kozarcu

Omladina u Kozarcu

 

Nekada je Kozarac bio poznat u užoj regiji za svoj noćni život. Omladina iz obližnjih mjesta i gradova bi dolazila da prošeta alejom kestenova,da upozna i stekne nove prijatelje,potraži ljubav.Nekada. Prije 1992,prije rata.

Tadašnji Kozarac,brojao je oko 27000 stanovnika, imao je 6 osnovnih škola na svom području, 3 su bile do 8. razreda, a 3 samo do 4. razreda. Sama škola u Kozarcu je u boljim vremenima brojala 4000 učenika. Omladine je bilo. Bilo ih je toliko da su imali čak 7 društvenih domova,gdje bi se okupljali,i provodili korisno vrijeme zajedno.Bili su aktivni,sa folklornim društvom i sekcijama,i u Trnopolju je bila jedna.U sred Kozarca,bila je kino dvorana,u kojoj su se odvijale audicije i pozorišne predstave. Biblioteke su bile krcate knjigama,koje su se redovno posuđivale,čitale. Zabava je bila u kulturnom,društvenom ali i u sportskom životu.Kozarac je imao Košarkaški klub Bratstvo sa 50 aktivnih članova,i fudbalski klub istog naziva sa  60 aktivnih članova.Naši klubovi su održavali tradicionalne turnire u fudbalu i košarci.Međutim,nije sve bilo čista zabava,svakog Aprila mjeseca je omladinsko volonterstvo provodilo akcije za uređenje životne sredine u Kozarcu i okolini.

Nekada.

Sve do 1992, kada je agresijom na Kozarac ubijeno 2000 mještana,od čega je 70 % bilo omladina,ljudi  između 14-30 godina.

Nakon povratka na svoje ognjište,proces koji je čini mi se zastao, na prostoru kozaračke regije živi 8000-10000 stanovnika,pretežno starije dobi.Sve vam govori činjenica,da ona gore navedena škola u Kozarcu danas ima nekih 400 učenika,tj 10 dio. U Kozarcu,sada otprilike možete nabrojati 1500 omladinaca. Šta oni imaju danas? Postoji volja,i želja za bolje danas i bolje sutra,to govori činjenica da je ponovno pokrenut FK Bratstvo, ponovno je registrovan KUD Kozarac. Provođene su dobrovoljne akcije čišćenje korita rijeke Starenice, pokrenuti su i Dani Kozarca,manifestacija druženja i uređenja u Kozarcu,sve na dobrovoljnoj osnovi,koji se održavaju u ljetnjem periodu,kada nam se i pridruže naši sugrađani koji su trenutno nastanjeni u dijaspori.To druženje,ta akcija, traje oko 2 sedmice.Bitno je napomenuti da smo uspostavili internet mrežu za bolje ujedinjenje Kozarčana u Kozarcu i u stranim zemljama.

Međutim,društveni život omladine danas ovdje se svodi samo na večernje izlaske.Imamo nekoliko kafića,restorana,internet klub i to je sve.Međutim,to zahtijeva novac,a zaposlenost omladine u Kozarcu je veoma niska.

Nemamo aktivnosti preko dana,nešto čime bi se mogli zanimati. Nemamo se gdje sastajati,družiti.

Svih 7 gore navedenih društvenih domova je uništeno u ratu. Taj nedostatak druženja,ta pasivnost je dovela do ideje da se to ipak promijeni. S tim smo došli na ideju da pokrenemo omladinsku organizaciju,koja bi okupljala omladinu,pozivala na druženje,i koristan društveni rad. Ova omladinska organizacija pod nazivom Mladost, je dobila na korištenje kancelariju u mjesnoj zajednicu,međutim,to je dovoljan prostor samo za pravljenje planova i slično,nipošto za okupljanja.

Predsjednik omladinske organizacije Mladost.
Zilha Bešić

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.