Omladina u Kozarcu

Omladina u Kozarcu

 

Nekada je Kozarac bio poznat u užoj regiji za svoj noćni život. Omladina iz obližnjih mjesta i gradova bi dolazila da prošeta alejom kestenova,da upozna i stekne nove prijatelje,potraži ljubav.Nekada. Prije 1992,prije rata.

Tadašnji Kozarac,brojao je oko 27000 stanovnika, imao je 6 osnovnih škola na svom području, 3 su bile do 8. razreda, a 3 samo do 4. razreda. Sama škola u Kozarcu je u boljim vremenima brojala 4000 učenika. Omladine je bilo. Bilo ih je toliko da su imali čak 7 društvenih domova,gdje bi se okupljali,i provodili korisno vrijeme zajedno.Bili su aktivni,sa folklornim društvom i sekcijama,i u Trnopolju je bila jedna.U sred Kozarca,bila je kino dvorana,u kojoj su se odvijale audicije i pozorišne predstave. Biblioteke su bile krcate knjigama,koje su se redovno posuđivale,čitale. Zabava je bila u kulturnom,društvenom ali i u sportskom životu.Kozarac je imao Košarkaški klub Bratstvo sa 50 aktivnih članova,i fudbalski klub istog naziva sa  60 aktivnih članova.Naši klubovi su održavali tradicionalne turnire u fudbalu i košarci.Međutim,nije sve bilo čista zabava,svakog Aprila mjeseca je omladinsko volonterstvo provodilo akcije za uređenje životne sredine u Kozarcu i okolini.

Nekada.

Sve do 1992, kada je agresijom na Kozarac ubijeno 2000 mještana,od čega je 70 % bilo omladina,ljudi  između 14-30 godina.

Nakon povratka na svoje ognjište,proces koji je čini mi se zastao, na prostoru kozaračke regije živi 8000-10000 stanovnika,pretežno starije dobi.Sve vam govori činjenica,da ona gore navedena škola u Kozarcu danas ima nekih 400 učenika,tj 10 dio. U Kozarcu,sada otprilike možete nabrojati 1500 omladinaca. Šta oni imaju danas? Postoji volja,i želja za bolje danas i bolje sutra,to govori činjenica da je ponovno pokrenut FK Bratstvo, ponovno je registrovan KUD Kozarac. Provođene su dobrovoljne akcije čišćenje korita rijeke Starenice, pokrenuti su i Dani Kozarca,manifestacija druženja i uređenja u Kozarcu,sve na dobrovoljnoj osnovi,koji se održavaju u ljetnjem periodu,kada nam se i pridruže naši sugrađani koji su trenutno nastanjeni u dijaspori.To druženje,ta akcija, traje oko 2 sedmice.Bitno je napomenuti da smo uspostavili internet mrežu za bolje ujedinjenje Kozarčana u Kozarcu i u stranim zemljama.

Međutim,društveni život omladine danas ovdje se svodi samo na večernje izlaske.Imamo nekoliko kafića,restorana,internet klub i to je sve.Međutim,to zahtijeva novac,a zaposlenost omladine u Kozarcu je veoma niska.

Nemamo aktivnosti preko dana,nešto čime bi se mogli zanimati. Nemamo se gdje sastajati,družiti.

Svih 7 gore navedenih društvenih domova je uništeno u ratu. Taj nedostatak druženja,ta pasivnost je dovela do ideje da se to ipak promijeni. S tim smo došli na ideju da pokrenemo omladinsku organizaciju,koja bi okupljala omladinu,pozivala na druženje,i koristan društveni rad. Ova omladinska organizacija pod nazivom Mladost, je dobila na korištenje kancelariju u mjesnoj zajednicu,međutim,to je dovoljan prostor samo za pravljenje planova i slično,nipošto za okupljanja.

Predsjednik omladinske organizacije Mladost.
Zilha Bešić

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • jadis
  • horizon
  • "mer-à-bout"
  • Leona
  • Milord Bbel
  • sac & ressac
  • messager
  • golfe bleu
  • fel-fel en résidence

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.