KOZARAC-Jutarnji trač…

Kaže se da su poštanske marke najbolji pripovjedači o zemlji iz koje dolaze.

Kroz motive na njima možemo vidjeti historiju i sadašnjost jedne države, njene prirodne ljepote, naučna, kulturna i sportska dostignuća.

Kako bi se sa zanimljivim svijetom filatelije upoznale i mlade generacije, “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo pokrenula je projekat “FILATELIJA U Å KOLAMA”, sa ciljem da se osnuju JUNIORSKI FILATELISTIČKI KLUBOVI, koji će djelovati odgojno i vaspitno.

Kroz upoznavanje sa filatelističkim izdanjima neophodno je mladim širiti vidike i omogućiti da razviju kulturno-historijska saznanja o vlastitoj domovini, da upoznaju njeno nasljeđe, prirodnu baštinu, ali i da spoznaju da poštanska marka kao “mali ambasador” pomaže i utiče na zbližavanje ljudih širom svijeta .

Program unapređenja filatelije u Bosni i Hercegovini izrađen je na osnovu preporuka i sugestija koje je “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo dobila od Svijetske organizacije za razvoj filatelije, što dodatno garantira uspjeh projekta.

To je projekat koji ne donosi trenutačne rezultate, ali sistematičnim i organizovanim radom sa mladim u dugoročnom periodu ima će pored edukacione i ekonomsku opravdanost.

Jučer je u Bihaću osnovano peti po redu u Bosni i Hercegovini a prvi u Unsko-Sanskom Kantonu, klub “Mladih filatelista”.

Tim povodom, promovirajući ovaj projekat, “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo u saradnji sa nastavnicima i učenicima Osnovne škole “Prekunje” u Bihaću, organizovala je jučer svečani i prigodan program.

Kompletan scenario programa, pripremljen u Službi za marketing, vodili su učenici, osvježavajući ih muzičko-folklornim numerama, pjesmom, ili recitalima, dajući ovoj manifestaciji poseban šarm.

Za otvaranje Juniorskih filatelističkih klubova pripremljen je i popratni materijal.

Napisana je i izdana brošura : “Priručnik za mlade filateliste” prilagođena mlađem uzrastu, dizajnirane i odštampane Članske karte za mlade filateliste, majice sa crtanim likovima na poštanskim markama, kao i prigodni pokloni : od knjiga za školsku biblioteku, ali i pokloni za učenike-filateliste, koji, uglavnom, sadrže promotivni materijal i školska pomagala.

Odštampani su i plakati sa poštanskim markama, a u sklopu manifestacije bila je i izložbena postavka poštanskih maraka u izdanju “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo, koje su mogli posjetili i učenici drugih škola sa područja Kantona, gdje su oformljeni Juniorski filatelistički klubovi.

Broj mladih filatelista u našoj zemlji stalno raste, klubovi se svakodnevno šire sa novim članovima.

Ovom prilikom predstavile su se i dvije nove markice koje se pripremaju za izdavanje a jedna od njih je i poštanska mrka BH gradovi-Kozarac. Iz tog razloga pozvani su na ovu svečanost Teufik Kulašić-Arči, Muhidin Å arić, direktor škole u Kozarcu i moja malenkost, kako bi se dogovorili oko osnivanja kluba Mladih filatelista u Kozarcu i ujedno pripremili promociju ove prve poštanske markice s motivom-Kozarac.

S jučerašnjim potpisivanjem zadnjih ugovora oko autorskih prava, možemo reči da je završen ovaj projekat na kojem radimo zadnjih nekoliko mjeseci.

Iako mi je rekao da ga ne spominjem, ne mogu a da ne krenem od našeg Kozarčanina Enesa Džihića, koji je i pokrenuo ovu inicijativu i odradio sav posao oko sređivanje potrebne dokumentacije za izradu ove poštanske markice. Neizmjerno sam mu zahvalan što me je uključio u ovaj prijekat i nesebično mi dao priliku da ostavim neki trag iza sebe, a ova markica od danas to već jednim dijelom postaje…

Drugi čovjek, zasigurno je Emir Hrenovica, direktor Službe za marketing “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo, koji je od početka dao iskrenu podršku i zalaganje da se ovaj projekat i realizuje.

U par navrata upoznao sam ovoga izvrsnog čovjeka i moram priznati da mi je bilo zadovoljstvo surađivati s njim i čitavom ekipom ljudi koja je bila uključena u ovaj posao… Treba pohvaliti sve od Brankice, Marine, Nihade koje su bile kontakt osobe sa nama u Kozarcu. Našeg Arčija koji je također dao doprinosa u ovome, kao i Amer Memić i Savjet Mjesne zajednice.

Želio bih još istači svoje drugove, Aalya i Mesuda Dergića koji su mi dosta pomogli u realizaciji idejnog riješenja…

Ne mogu biti objektivan u ocijeni markice, zadatak je bio predstaviti Kozarac kroz vrijeme s svojim prirodnim i drugim obilježjima…

Imali smo nekoliko idejnih rješenja od kojih je stručna komisija u Sarajevu odabrala jedan motiv, koji smo kasnije ponovo poslali u nekoliko primjera da bi na kraju došli do konačnog riješenja i izgleda markice.

Prve markice su već odštampane i ubrzo će se pustiti u saobraćaj a promociju u Kozarcu zakazali smo za 21.03. kada je ujedno i dan škole u Kozarcu…

Ako bih opisivao markicu, što nema potrebe jednom Kozarčaninu, krenuo bih od Kozaračkog kamena, našeg prirodnog simbola s kojim smo se vremenom poistovjetili i srodili. Govoriti o Kozarcu a ne spomenuti kamen, bilo bi ravno grijehu…

Istakao sam dva naša kulturna znamenja a to su Kula kao najstariji objekat, na koji bi se trebala skrenuti pažnja, kao i nišan Kapetana koji ujedno simbolizira i nas Bošnjake muslimane koji živimo već stoljećima na ovim padinama, na kojima sam predstavio Kozarac iz 1901 godine-inače radi se o originalnoj razglednici iz tog vremena a koju mi je za ovu priliku ustupio Sabit Čustić kojem se također zahvaljujem na pomoći i podršci…

Najteži izbor bio je izbor motiva koji će predstavljati moderni Kozarac i to sam prepustio Sarajevu koji je donio konačnu odluku… Nadam se da sam uspio i da će Kozarčani biti zadovoljni s ovom markicom…

Mi smo sretni što je ona ugledala svijetlo dana i da Kozarac daje svoj doprinos u filatelistici koja se u Bosni diže poput feniksa, baš kao i naše malo misto…

…u kojem i nema više šta za tračati…

Pošto smo razmišljali da napravimo promociju markice i na ljeto, imamo ideju da napravimo pano na kojem bi ispisali KOZARAC- s markicama iz čitavog svijeta. Za ovu ideju potrebna nam je i vaša saradnja i mala požrtvovanost. Kada bi što više vas poslalo po jednu razglednicu, do ljeta bi mogli sakupiti veći broj markica iz čitavog svijeta, tako da bi sama postavka imala na težini. Razglednice možete slati na Kalimero club M.Tita 56 79202 Kozarac, a ujedno bi i obogatili filatelistički klub u Kozarcu i bio bi to doprinos, nas kao članova stranice, razvoju filatelije u Kozarcu a i BiH…

Ne dozvolim da nam se kontakti svedu samo na slanje E-mailova, ima nešto u pisanju s perom, mi smo se toga malo i odvikli zar ne…

Selam i nadam se da ćemo ubrzo imati što više razglednica i ujedno poštanskih markica, jer znam da nas ima na cijeloj Zemaljskoj kugli…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.