KOZARAC-Jutarnji trač…

Kaže se da su poštanske marke najbolji pripovjedači o zemlji iz koje dolaze.

Kroz motive na njima možemo vidjeti historiju i sadašnjost jedne države, njene prirodne ljepote, naučna, kulturna i sportska dostignuća.

Kako bi se sa zanimljivim svijetom filatelije upoznale i mlade generacije, “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo pokrenula je projekat “FILATELIJA U Å KOLAMA”, sa ciljem da se osnuju JUNIORSKI FILATELISTIČKI KLUBOVI, koji će djelovati odgojno i vaspitno.

Kroz upoznavanje sa filatelističkim izdanjima neophodno je mladim širiti vidike i omogućiti da razviju kulturno-historijska saznanja o vlastitoj domovini, da upoznaju njeno nasljeđe, prirodnu baštinu, ali i da spoznaju da poštanska marka kao “mali ambasador” pomaže i utiče na zbližavanje ljudih širom svijeta .

Program unapređenja filatelije u Bosni i Hercegovini izrađen je na osnovu preporuka i sugestija koje je “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo dobila od Svijetske organizacije za razvoj filatelije, što dodatno garantira uspjeh projekta.

To je projekat koji ne donosi trenutačne rezultate, ali sistematičnim i organizovanim radom sa mladim u dugoročnom periodu ima će pored edukacione i ekonomsku opravdanost.

Jučer je u Bihaću osnovano peti po redu u Bosni i Hercegovini a prvi u Unsko-Sanskom Kantonu, klub “Mladih filatelista”.

Tim povodom, promovirajući ovaj projekat, “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo u saradnji sa nastavnicima i učenicima Osnovne škole “Prekunje” u Bihaću, organizovala je jučer svečani i prigodan program.

Kompletan scenario programa, pripremljen u Službi za marketing, vodili su učenici, osvježavajući ih muzičko-folklornim numerama, pjesmom, ili recitalima, dajući ovoj manifestaciji poseban šarm.

Za otvaranje Juniorskih filatelističkih klubova pripremljen je i popratni materijal.

Napisana je i izdana brošura : “Priručnik za mlade filateliste” prilagođena mlađem uzrastu, dizajnirane i odštampane Članske karte za mlade filateliste, majice sa crtanim likovima na poštanskim markama, kao i prigodni pokloni : od knjiga za školsku biblioteku, ali i pokloni za učenike-filateliste, koji, uglavnom, sadrže promotivni materijal i školska pomagala.

Odštampani su i plakati sa poštanskim markama, a u sklopu manifestacije bila je i izložbena postavka poštanskih maraka u izdanju “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo, koje su mogli posjetili i učenici drugih škola sa područja Kantona, gdje su oformljeni Juniorski filatelistički klubovi.

Broj mladih filatelista u našoj zemlji stalno raste, klubovi se svakodnevno šire sa novim članovima.

Ovom prilikom predstavile su se i dvije nove markice koje se pripremaju za izdavanje a jedna od njih je i poštanska mrka BH gradovi-Kozarac. Iz tog razloga pozvani su na ovu svečanost Teufik Kulašić-Arči, Muhidin Å arić, direktor škole u Kozarcu i moja malenkost, kako bi se dogovorili oko osnivanja kluba Mladih filatelista u Kozarcu i ujedno pripremili promociju ove prve poštanske markice s motivom-Kozarac.

S jučerašnjim potpisivanjem zadnjih ugovora oko autorskih prava, možemo reči da je završen ovaj projekat na kojem radimo zadnjih nekoliko mjeseci.

Iako mi je rekao da ga ne spominjem, ne mogu a da ne krenem od našeg Kozarčanina Enesa Džihića, koji je i pokrenuo ovu inicijativu i odradio sav posao oko sređivanje potrebne dokumentacije za izradu ove poštanske markice. Neizmjerno sam mu zahvalan što me je uključio u ovaj prijekat i nesebično mi dao priliku da ostavim neki trag iza sebe, a ova markica od danas to već jednim dijelom postaje…

Drugi čovjek, zasigurno je Emir Hrenovica, direktor Službe za marketing “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo, koji je od početka dao iskrenu podršku i zalaganje da se ovaj projekat i realizuje.

U par navrata upoznao sam ovoga izvrsnog čovjeka i moram priznati da mi je bilo zadovoljstvo surađivati s njim i čitavom ekipom ljudi koja je bila uključena u ovaj posao… Treba pohvaliti sve od Brankice, Marine, Nihade koje su bile kontakt osobe sa nama u Kozarcu. Našeg Arčija koji je također dao doprinosa u ovome, kao i Amer Memić i Savjet Mjesne zajednice.

Želio bih još istači svoje drugove, Aalya i Mesuda Dergića koji su mi dosta pomogli u realizaciji idejnog riješenja…

Ne mogu biti objektivan u ocijeni markice, zadatak je bio predstaviti Kozarac kroz vrijeme s svojim prirodnim i drugim obilježjima…

Imali smo nekoliko idejnih rješenja od kojih je stručna komisija u Sarajevu odabrala jedan motiv, koji smo kasnije ponovo poslali u nekoliko primjera da bi na kraju došli do konačnog riješenja i izgleda markice.

Prve markice su već odštampane i ubrzo će se pustiti u saobraćaj a promociju u Kozarcu zakazali smo za 21.03. kada je ujedno i dan škole u Kozarcu…

Ako bih opisivao markicu, što nema potrebe jednom Kozarčaninu, krenuo bih od Kozaračkog kamena, našeg prirodnog simbola s kojim smo se vremenom poistovjetili i srodili. Govoriti o Kozarcu a ne spomenuti kamen, bilo bi ravno grijehu…

Istakao sam dva naša kulturna znamenja a to su Kula kao najstariji objekat, na koji bi se trebala skrenuti pažnja, kao i nišan Kapetana koji ujedno simbolizira i nas Bošnjake muslimane koji živimo već stoljećima na ovim padinama, na kojima sam predstavio Kozarac iz 1901 godine-inače radi se o originalnoj razglednici iz tog vremena a koju mi je za ovu priliku ustupio Sabit Čustić kojem se također zahvaljujem na pomoći i podršci…

Najteži izbor bio je izbor motiva koji će predstavljati moderni Kozarac i to sam prepustio Sarajevu koji je donio konačnu odluku… Nadam se da sam uspio i da će Kozarčani biti zadovoljni s ovom markicom…

Mi smo sretni što je ona ugledala svijetlo dana i da Kozarac daje svoj doprinos u filatelistici koja se u Bosni diže poput feniksa, baš kao i naše malo misto…

…u kojem i nema više šta za tračati…

Pošto smo razmišljali da napravimo promociju markice i na ljeto, imamo ideju da napravimo pano na kojem bi ispisali KOZARAC- s markicama iz čitavog svijeta. Za ovu ideju potrebna nam je i vaša saradnja i mala požrtvovanost. Kada bi što više vas poslalo po jednu razglednicu, do ljeta bi mogli sakupiti veći broj markica iz čitavog svijeta, tako da bi sama postavka imala na težini. Razglednice možete slati na Kalimero club M.Tita 56 79202 Kozarac, a ujedno bi i obogatili filatelistički klub u Kozarcu i bio bi to doprinos, nas kao članova stranice, razvoju filatelije u Kozarcu a i BiH…

Ne dozvolim da nam se kontakti svedu samo na slanje E-mailova, ima nešto u pisanju s perom, mi smo se toga malo i odvikli zar ne…

Selam i nadam se da ćemo ubrzo imati što više razglednica i ujedno poštanskih markica, jer znam da nas ima na cijeloj Zemaljskoj kugli…

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.