KOZARAC-Jutarnji trač…

Nista se posebno i ne desava, trenutno kisica pada, taman da totalno umiri vec odavno usnulu carsiju…

Proljece se polako osjeti, ove zime imali smo snijega samo na ovome virtualu, ali ne bi nas ni iznenadilo da pjevamo onu staru Snijeg pade na beharno voce… Ma nista nas vise ne moze iznenaditi…

Najgore je proslo, januar i februar su uvijek bili teski, kokuzni i depresivni, dan polahko duzi a priroda se budi, odmah i inasan veseliji…

Malo smo umorni i od foruma, malo nas je i presuda potresla, ali zivot nam ne daje prava na stajanje, možda se sad više nego ikada treba boriti za Kozarac, i sve razmišljam da li je vrijeme za mobilizaciju kad nema dobrovoljaca…

“…ti znas da najjaci sam kada traze da se predam…”, tako pjeva naš hadži Dino, “…mi i jesmo najjači kada nas napadnu….

Vatrogasno društvo Kozarac, pri kraju je s kursom za sticanje zvanja Vatrogasac tako da bi se već u narednom periodu moglo očekivatii organizovanje polaganja ispita. Vec mjesec dana vodimo ove aktivnosti, kako bi nasi dobrovoljni clanovi upili sto vise znanja iz ove oblasti.

Pored teoretske nastave, paralelno se odvija i prakticna nastava… Ponovo smo s problemom smjestaja vozila, posto je Drustvo moralo napustiti prostrije bivse kartonaze, kako bi se ista pripremila za pokretanje proizvodnje. Vozila su trenutno parkirana u krugu prodavnice gradjevinskog materijala Mesici, kod Kule, a ostala oprema je slozena u prostorije u zgradi Mjesne zajednice.

Mi se iskreno nadamo da cemo ubrzo rijesiti i povrat imovine, kako bi napravili preduslove za pokretanje akcije izgradnje doma, za sad nam je teziste aktivnosti zapoceti kurs, mada pored toga Drustvo cini jos napora kako bi se sto vise povecao stepen zastite od pozara na nasem podrucju…

Danas se u svim dzamijama na prostoru Medzlis IZ Kozarac, odrzala ista hudba, posvecena aktuelnoj situaciji i problemima nase zajednice…

Hudbu vam u cijelosti prenosimo, a pisao je Amir ef. Mahic koji je odnedavno izabran za glavnog imama Medzlisa Kozarac…

Hvala i zahvala neka je Svevisnjem Allahu! Salavat i selam neka je pred dusu Njegova odabranika i miljenika Muhammeda a.s., pred duse njegove cestite porodice , te pred duse uzoritih ashaba!

Postovana braco!

Svevisnji Allah dz.s. je saljuci Muhammeda a.s. upotpunio sve prijasnje Objave i zapecatio ih savrsenim islamom koji je mjerodavan za svako vrijeme i priliku za svakoga covjeka do Kijametskog dana. Tako su u Kur'anu i Sunnetu Alejhiselama date smjernice za sve prigode koje se mogu naci na putu jednog covjeka. Vjernik je duzan da se tih smjernica pridrzava i po njima zivi i radi. Tako je izmedju ostaloga, Bog dz.s. stavio vjerniku u obavezu da cuva zajednicu i da mu zajednicki interesi budu ispod njegovih licnih ineteresa. Tako je i Muhammed a.s. tumaceci Allahova nacela rijecima i djelima izrekao hadis:

“Najbolji covjek je onaj covjek koji je od koristi za svoju zajednicu.”

Svevisnji Allah dz.s. je propisao odrdjene obaveze svakom pojedincu ponaosob, ali je i neke duznosti povjerio kompletnoj zajednici, te je ona obavezna da ih ispostuje radi kolektivnog dobra. Govoreci o ovoj poslijednjoj stvari, zelimo istaci jednu od potreba nase danasnjice ovdje na ovome podrucju. Radi se dakle, o Vatrogasnom drustvu koje ovih dana uz velike napore pokusava zazivjeti u nasem Kozarcu.

Neko se od nas moze zapitati:”A zar nije duznost drzavnih i opcinskih organa da o ovome povedu vise brige?!”

Svakako da jeste, ali svi mi dobro znamo gdje zivimo i od koga to treba da budemo pomognuti. Ako nam je to jasno onda ne treba da o tome vise uopce govorimo…

Govoreci o Vatrogasnom drustvu treba da nevedemo i ajet-i-kerim koji nam najdirektnije moze pokazati koliko je serijetski opravdan govor o ovoj temi. Allah dz.s. kaze:

“…ako neko bude uzrok da se neciji zivot sacuva,- kao da je svim ljudima zivot sacuvao.” (El-Maide, 32)

Ne treba plaho govoriti o cemu nas Allah uci u ovome ajetu. jasno nam je da podupiruci ovo drustvo mozemo veoma lahko biti oznaceni kao uzrok koji ce neciji zivot sacuvati a time kod Boga zasluziti nagradu kao da smo sve ljudske zivote sacuvali.

Isto tako, ne smijemo dozvoliti kolektivnu krivicu, odnosno stradanje nekog, jer je to pojedinacna odgovornost svih nas.

Pored zivota svi znamo da ovo Drustvo stoji na zastiti nasih imetaka, a pored toga poznato nam je da je Muhammed a.s. na svome poslijednjem govoru na Arefatu rekao, izmedju ostaloga, slijedece:”…Neka sigurnost vasih zivota i imovine bude sveta i neprikosnovena kao sto su sveti ovaj dan (dan Arefata) i ovaj mjesec (mjesec hadza).

Uzimajuci u obzir sve navedeno zelimo jos istaci Allahovu poruku i upozorenje Njegova Poslanika. Allah dz.s. kaze:

“O vjernici, jedni druge pomazite u dobrocinstvu i cestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i neprijateljstvu.” (El-Maide,2)

A Muhammed a.s. veli:” Ko ne brine o nasim zajednickim stvarima nije od nas!”

S toga draga braco, podrzimo rad ovoga udruzenja na svaki moguci nacin. Trudimo se da cinimo dobra dijela i nadajmo se Allahovoj milosti kad nam bude najpotrebnija.

Molim Allah dz.s. da nas osnazi u jedinstvu i dobru, da nam pomogne u dobrim namjerama, te da bude zadovoljan s nama, a i mi zadovoljni s njime!

Amin!

11. sefer 1428. h.g./02.03.2007.g.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.