Silajdžić: Presuda nalaže potpuno novo ustavno uređenje BiH


Aktuelni pokušaji minimiziranja presude Međunarodnog suda pravde ne mogu uspjeti jer ta presuda predstavlja pobjedu Bosne i Hercegovine. Prvi put je jedna zemlja – Srbija – osuđena za kršenje Konvencije o genocidu i to po tri tačke.

Ukoliko sve zemlje ozbiljno shvate ovu presudu, Srbija će ostati jedina zemlja u istoriji osuđena zbog kršenja Konvencije o ovom najgnusnijem zločinu, saopćeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. Sud je, navodi se, također donio pravosnažnu odluku da su “vlasti Republike Srpske” počinile genocid pokoljem više od 7.000 dječaka i muškaraca u Srebrenici, jer su te vlasti “ imale namjeru da unište bosanske muslimane u Srebrenici”.

“Retorika koja je do ove presude dolazila iz Republike Srpske konstatno je držala da su genocid počinili pojedinici i da sve počinioce treba kazniti. Sud je sad donio jasnu odluku da je genocid počinila Republika Srpska kao pravno lice, te se pitanje odgovornosti, kao i konsekvenci koje iz toga proizilaze, znatno proširuje”, ističe se.

Ovakva odluka Suda jasno nalaže da je ustavno uređenje koje je bazirano na etno-teritorijalnim principima direktno uslovljeno genocidom, masovnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti.

“U skladu s principima međunarodnog prava, ova odluka obavezuje sve države svijeta da ne priznaju kao zakonitu situaciju stvorenu tim zločinima, te da uzajamno surađuju na primjeni mjera usmjerenih ka eliminiranju svih posljedica takvih zločina”, ističe se.

Kako se navodi iz Silajdžićevog kabineta, presuda Međunarodnog suda pravde, dakle, nalaže povrat vjekovne tradicije suživota i tolerancije i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine na svakom pedlju njene teritorije.

“S obzirom da je Sud odlučio da su vlasti RS počinile genocid u Srebrenici mora se početi sa uspostavljanjem posebnog statusa za tu bivšu zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija i za ostale općine istočne Bosne iz kojih potječu žrtve genocida, te aktivno raditi i istrajati na postepenoj uspostavi ustavnog uređenja koje će u potpunosti anulirati rezultate genocida”, ističe se u saopćenju iz Silajdžićevog kabineta.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.