BiH će tražiti ponovni postupak protiv SiCG?


Pravni zastupnik BiH u procesu Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore za agresiju i genocid, Sakib Softić, rekao je za bosansku novinsku agenciju Fenu da će BiH tražiti ponavljanje postupka ukoliko se u ovom predmetu pojave novi dokazi i činjenice.

Na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi “BiH poslije presude Haškog tribunala”, Softić je rekao da presuda ni u kojem slučaju ne može biti moralna satisfakcija za žrtve genocida u BiH.

“Ona će biti dovoljna za pomirenje Bošnjaka i Srba samo ukoliko postoji spremnost srpskog naroda u cjelini da prihvati odgovornost da je u njihovo ime počinjen genocid nad Bošnjacima, i to ne samo u Srebrenici nego na području cijele BiH. Sud je utvrdio da je od 1992. do 1995. godine genocid, ali nije utvrđena i genocidna namjera za njegovo izvršenje.” – rekao je Softić.
Ipak, Softić je zadovoljan činjenicom da je Srbija prva država na svijetu proglašena odgovornom za kršenje Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

“Sve buduće generacije studenata pravnih fakulteta, od Aljaske Novog Zelanda, kao svoje primarno pravničko obrazovanje učit će da je Srbija povrijedila tu konvenciju, odnosno da genocid nije spriječila, i to nije mala stvar.” – završio je Sakib Softić.

U nedjelju je presudu komentirao i srpski pravni zastupnik u tom procesu, Radoslav Stojanović, komentiravši da je to bio najteži proces u povijesti Međunarodnog suda pravde.

U intervjuu beogradskoj Politici pozvao je Srbiju na izražavanje sućuti i žaljenja za srebreničkim žrtvama, ali i objasnio kako za zločine treba procesuirati individualne zločince, a ne osuditi državu i narod, jer se, kako kaže, čak 80 posto mladića odbilo odazvati na Miloševićevu mobilizaciju za vrijeme rata.

U vezi sudskog procesa s Hrvatskom, Stojanović je rekao da Srbija neće prihvatiti nikakvu nagodbu, budući da ona podrazumijeva isplatu ratne odštete. “Ako Zagreb na tome bude inzistirao, ići ćemo na sud.” – rekao je Stojanović komentirajući napise o toma da Hrvatska povlači tužbu protiv Srbije.

Index

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.