1. mart Dan nezavisnosti BiH


Prvi mart 1992. godine upisan je zlatnim slovima u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine kao dan njene nezavisnosti i priznanja međunarodne zajednice, čime se Bosna i Hercegovine svrstala među 190 nezavisnih država u svijetu danas.

Sa tim je danom započeo historijski hod Bosne i Hercegovine kao potpuno suverene i samostalne države, zasnovane u najtežim ratnim okolnostima na nesalomljivoj i jasno izraženoj volji naroda koji je odbranu vlastite domovine zdušno prihvatio kao najuzvišeniji i najčasniji zadatak svih rodoljubivih građana. Obilježavajući Dan nezavisnosti, obilježavamo jedan od najsvjetlijih datuma svoje historije, događaj koji su priželjkivale mnoge generacije, događaj koji danas predstavlja stvarnost. Stvarnost koji su izborili uspravni ljudi na ovom bosanskom tlu, ispod ovog bosanskog neba, kao dijela velikog evropskog tla i prostranog evropskog neba.

Prošlost, dakle, ne trebamo zaboraviti, naprotiv, iz nje moramo učiti, ali u ovom vremenu sve snage trebamo usmjeriti ka našoj budućnosti, i ova godina može biti prekretnica u našoj zemlji, našem čvrstom opredijeljenju da se više ne smijemo i ne možemo pretjerano osvrtati u prošlost već da moramo gledati u budućnost, da nam Bosna i Hercegovina bude po mjeri svakog njenog naroda i svakog njenog čovjeka.

Vratimo izgubljeno samopouzdanje, imajmo povjerenja jedni u druge, budimo ustrajni u izgradnji stabilne i moderne Bosne i Hercegovine, budimo glavni graditelji vlastite budućnosti i probleme rješavajmo razumom a ne srcem.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.