Radmanović, Komšić i Silajdžič o presudi ICJ-a


Predsjedavajući predsjedništva BiH Nebojša Radmanović smatra da obimno obrazloženje presude ICJ-a treba smireno pročitati i pokušati shvatiti što sve ona kaže. ”Ishitreno davanje ocjene, od onih koje su
razočaravajuće, do oni koje slavodobitno govore o tome, nadam se da takvih nema, neće ničemu služiti”, izjavio je Radmanović danas na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji članova predsjedništva BiH u Sarajevu, u povodu presude koju je ICJ donio po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore.

Radmanović je pozvao građane da ne dižu tenzije i ”da smireno idemo u sretniju budućnost”.

 

”Na ovom prostoru moramo živjeti zajedno, i mislim da možemo živjeti zajedno”, kazao je on te ”onim političarima koji misle da je sada prilika da podignu svoj rejting, bilo da osporavaju, bilo da pohvale presudu”, poručio kako ne treba to raditi jer je to sve na štetu Bosne i Hercegovine i njenih građana.

”Mislim da naredni dani i naredni događaji koji nisu u direktnoj vezi s presudom, ali jesu veoma važni za BiH, treba da donesu nešto novo, neku novu kvalitetu, a nova kvaliteta jeste naš put prema Europskoj uniji”, kazao je Radmanović.

Član predsjedništva BiH Željko Komšić osobno je ocijenio kako ima određenih kontradiktornosti u samoj presudi.

”Nakon prospavane noći vjerojatno ću biti u prilici da to objektivnije sagledam”, kazao je Komšić napominjući da je kao neko tko se nalazi na dužnosti člana Predsjedništva BiH dužan i obavezan poštovati ovu presudu i učiniti sve ono što znači njenu realizaciju i provođenje.

”Nažalost, odvajam sada, možete mi reći da zloupotrebljavam povjerenje i funkciju na kojoj se nalazim, ali trudim se biti iskren: za mene je ona dobrim dijelom razočaravajuća. Razlozi za to jesu temeljeni na mom osobnom životnom iskustvu tijekom ovog rata, ja sam vidio nešto drugo od onoga što je priopćeno u ovoj presudi, ja sam to iskusio na svojim leđima. Ali kažem: spreman sam da ovo poštujem, jer moram da poštujem, bez obzira sviđala mi se ili ne sviđala. Dopustite da kao pojedinac, kada se zatvorim u četiri zida u svojoj kući imam pravo da svojoj obitelji i djetetu govorim što je na ovim prostorima bilo i da ne poštujem službeno mišljenje nametnuto i izrečeno u Haagu”, kazao je Komšić.

Član predsjedništva BiH Haris Silajdžić smatra da je termin ”razočaravajući” dobar. ”To je bio moj prvi utisak kada sam čuo presudu, jer ispalo je da u BiH ima genocida, ali ne zna se tko ga je počinio”, kaza je Silajdžić.

On je naglasio kako je prva činjenica to da je ustanovljeno da je u BiH bio genocid da su taj genocid počinile političke i vojne strukture tada samozvane Republike Srpske i da su ovom presudom Srbija i Crna Gora krive zbog toga što su prekršile Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

”Šta znači sada da se mi pridržavamo i poštujemo tu presudu? Po meni to znači da moramo uklanjati i poništavati rezultate genocida, koji je neosporno sada utvrđen. Ovdje se radi o Srebrenici. Tamo gdje nije bilo dokaza ne znači da nije bilo genocida. Dakle, rezultate svega toga zbog ove presude, takva kakva je, moramo poništavati”, kazao je i dodao kako on to vidi, prije svega u vraćanju preživjelih žrtava genocida u njihove domove, održivom povratku i usvajanju ustava koji, kazao je, nije direktan rezultat genocida kao što je ovaj koji imam sada.

Silajdžić je naglasio da je obaveza Srbije i Crne Gore sa svom odgovornošću: pravnom, političkom, moralnom i materijalnom, kao i da pomažu da se ponište rezultati genocida u BIH. Poručio je da mira i povjerenja ne može biti nego na osnovu istine.

”Ovo nije prvi genocid u svijetu. Ovo je prvi put u povijesti da država bude osuđena za genocid. Ovo je presedan. Znamo iz iskustva: sve dotle dok onaj tko je to počinio ne prizna i ne pokaje se, dotle nema ni mira ni sporazuma. Ima stavljanja pod tepih, ali to ne znači da se na tome može graditi budućnost”, Silajdžićeve su riječi.

Na kraju je zaključio da niko ne može biti zadovoljan.

”Na onoj strani koja je trpjela taj genocid niko ne može biti zadovoljan, ali presuda je presuda i moramo je poštivati. Naravno, zadržavamo pravo, a pravni tim radi na proučavanju te presude da se poduzmu daljnji koraci”, kazao je Silajdžić podsjećajući da se ”nešto može i promijeniti ukoliko se, po statutu ovog tribunala u roku od deset godina pribave i podnesu relevantni dokazi”.

”Ne bih htio to prejudicirati. Pravni tim radi na tome, na obimnom materijalu, tako da će sljedeći koraci biti uskoro poznati”, kazao je Silajdžić.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.