Kandić: Presudilo je što je Srbija sakrivala dokaze


Predsjednica Fonda za humanitarno pravo Srbije i počasna građanka Sarajeva Nataša Kandić komentirajući za FENA-u presudu Međunarodnog suda pravde u procesu BiH-SCG ističe da su dokazi bili osnovni problem.

Kako navodi Nataša Kandić, Tribunal u Haagu je svo vrijeme isticao da Srbija ne sarađuje, da ne predaje dokaze. “Dokazi nisu bili dostupni i to je presudilo da presuda bude ovakva. Mada znamo da oni koji su preživjeli znaju ko je učestvovao u ratu”.

Kako ističe Nataša Kandić, postoji snimak Škorpiona, a po njenim riječima pripadnici Škorpiona sigurno nisu samoinicijativno otišli u BiH. Također poznato je, kako navodi Kandić, da su u agresiji na BiH učesvovale zajedno jedinice MUP-a Srbije i Republike Srpske.

“Srpska strategija prikrivanja dokaza, pokazala se efikasna, pa je Srbija osuđena samo za nesprečavanje genocida. Lično mislim da se to protivi onome što se događalo na terenu”, rekla je Kandić u izjavi za Fenu.

Kandić ne smatra da se u ovom slučaju radi o nekoj vrsti trgovine u kojoj Srbija i Crna Gora ne bi bile optužene za genocid, a zauzvrat bi isporučile Mladića i Karadžića, nego ona podvlači da je riječ o tome da je Srbija uspješno prikrivala dokaze, a da bosanskohercegovačka strana nije bila dovoljno spremna.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.