Dodik o presudi: I ja znam što ću učiti svoju djecu


„Tužba BiH protiv Srbije i Crne Gore i dalje ostaje nelegalna i nelegitimna, jer nije bila odraz institucija BiH, a svi napori da ukažemo na to nisu urodili i rezultat svega toga je današnja presuda Međunarodnog suda pravde u Haagu u kojoj je rečeno da Srbija nije izvršila genocid “, ocijenio je danas predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik.

Istaknuo da RS poziva na daljnju suradnju i on se u ime RS-a i institucija ispričao svim obiteljima žrtava koje su stradale, ali dodao da tako nešto očekuje i da se kaže prema RS-u, jer su mnogi i u RS-u stradali.

 

Za zločine u Srebrenici, kako je naglasio, trebaju odgovarati pojedinci, a ne institucije i narod, a pozvao je sve u BiH da prestanu s aspiracijama „po kojima se održava situacija o krivici, već da se razgovor usmjeri kako ići dalje“

“Nije se radilo o genocidu“

Naveo je, i da se ne može održati teza o genocidu, jer to nije ni kvalificirao Sud pravde, već preuzeo teze iz presuda Haaškog tribunala.
 
On je na zajedničkoj pres-konferenciji s predsjednikom RS-a i predsjednikom Narodne skupštine RS-a, Milanom Jelićem i Igorom Radojičićem, rekao kako je nesporna bila činjenica da je u Srebrenici počinjen „stravičan zločin“, za koji su odgovarali mnogi pojedinci u Haagu i pred našim sudovima, te da i dalje ostaje teza da pojedinci trebaju odgovaraju, a ne narod.
 
U tom smislu, on je odbacio „bilo kakvu odgovornost RS-a, njezinih institucija i prije svega srpskog naroda za kvalifikacije koje se daju, a za koje misli da bez obzira na autoritete koji to ističu, nije se radilo o genocidu, on nije planiran, nije učinjen što govori niz materijalnih činjenica“.
 
Vlada RS-a želi sada, kako je naveo, podržati dalji razvoj dijaloga u BiH.

“RS nema odgovornost“
 
„Ne bih volio da sam u pravu, kada sam govorio da će presuda imati najviše implikacija na samu BiH“, rekao je Dodik i odbacio navode da je RS ta na koju sada treba prebaciti određenu odgovornost.
 
„Oni koji misle da ovdje vode dijalog morat će s nama razgovarati“, naveo je Dodik i dodao da „RS nema odgovornost jer nije međunarodno-pravni čimbenik i nema međunarodno-pravni subjektivitet“.
 
On je naveo i da se na konstataciju zašto Srbija nije spriječila genocid, može postaviti i pitanje „zašto to nisu spriječile Ujedinjene nacije, kada su bile na terenu, ali ih valjda još uvijek nitko nije tužio“. 
 
Naveo je i da se “novac za tužbu BiH protiv Srbije i Crne Gore skupljao po ulicama i da to govori o nelegalnosti te tužbe”.

 „Lijepo je gledati iznerviranog Komšića“

Dodik je kazao da RS želi da razgovara i o ustavnim promjenama i reformi policije, samo ako se prihvaća kao ravnopravan faktor.
 
On je, komentirajući izjavu člana Predsjedništva BiH Željke Komšića da on, bez obzira na tužbu zna što će učiti svoju djecu, rekao “da je lijepo gledati Komšića kada se iznervira i da i on zna kako će učiti svoju djecu što se dogodilo ovdje tijekom rata“.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.