Majke Srebrenice ogorčene presudom, odluka suda politička


Majke Srebrenice su nezadovoljne i ogorčene presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore za genocid.

Predstavnice udruženja majki i žena Srebrenice dočekale su presudu ispred zgrade Suda u Haagu, zajedno sa članovima Društva za ugrožene narode i drugih nevladinih organizacija, te bh. dijaspore. Ovo je za njih bila najmanje očekivana presuda, te je posebno kod majki Srebrenice izazvala revolt. One su nakon što su saznale ishod spontano krenule prema kapiji suda, uzvikujući “genocid, “pravda za BiH” i “ubice”.

Kako je za Fenu izjavila predsjednica Bosanske sekcije Društva za ugrožene narode Fadila Memišević, ovim uzvicima su i ispraćene sudije Međunarodnog suda pravde.

-Bili smo suviše naivni kada smo vjerovali da će sud izreći pravilnu presudu. Ova presuda je kontinuitet onoga što traje od 1992. godine, a to je stalno poricanje i tabuiziranje genocida u BiH, ustvrdila je Memišević.

Ona ovu presudu ocjenjuje političkom, zbog čega je Društvo za ugrožene narode uputilo i protestno pismo Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

U pismu se ističe da je Sud apsolutno ignorirao Konvenciju o spriječavanju i kažnjavanju genocida, jer u njoj stoji sve ono što je navedeno i u argumentaciji tužbe BiH.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.