BBC: Još nije stavljena tačka na Srebrenicu


Novinar BBC-a Allan Little, koji je izvještavao iz Sarajeva tokom rata u bivšoj Jugoslaviji, poznat i kao autor dokumentarnog filma “Pad Jugoslavije”, ocjenio je da odlukom Međunarodnog suda pravde (ICJ) nije stavljena tačka na slučaj Srebrenice.

Little Smatra da niko ko u potpunosti shvata dinamiku četverogodišnjeg rata u Bosni i Hercegovini ne veruje da tadašnja srpska vlada, odnosno njeni članovi, nisu “do guše bili umiješani u ono što se događalo u Srebrenici”. “Naravno, to nije isto što i umiješanost DRŽAVE u genocid. Odluka suda će, po mom mišljenju, dati ogromni politički podsticaj srpskim nacionalistima, koji će sada moći da operu ruke od Srebrenice.

Ta odluka predstavlja opasan korak unatrag, jer će utišati glasove onih koji smatraju kako je za Srbiju važno da prizna i suoči se sa zločinima koji su počinjeni u ime srpskog naroda”, kazao je Alain Little.

On je dodao, prenosi BBC, da će presuda dati novu snagu onima u Republici srpskoj koji se zalažu za otcjepljenje od BiH i ujedinjenje sa Srbijom, a otežati i napore aktuelne vlade u Beogradu da Haškom sudu izruči Ratka Mladića.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.