Ponovno prolongirano otvaranje glavnog pretresa u predmetu “Mejakić i drugi”


Zbog nedolaska branitelja trećeoptuženog u četvrtak je u Sudu Bosne i Hercegovine ponovno prolongirano otvaranje glavnog pretresa protiv Željka Mejakića, Momčila Grubana, Dušana Fuštara i Duška Kneževića, optuženih za zločine protiv čovječnosti, odnosno sudjelovanje u ubistvima, premlaćivanju, silovanjima i mučenju zatočenika logora Omarska, Keraterm i Trnopolje tokom 1992. godine.

Početak suđenja u ovom predmetu otkazan je za 28. februar. Naime, Sud je obaviješten o tome kako advokati Drago Ivetić i Goran Rodić, branitelji trećeoptuženog Dušana Fuštara nisu u mogućnosti prisustvovati današnjem ročištu zbog angažmana i drugim predmetima ratnog zločina.

Radi se o trećem prolongiranju početka suđenja u predmetu “Mejakić i drugi”. Prvi put se to dogodilo 16. januara zbog nedolaska branitelja prvooptuženog, advokata Jovana Simića, a drugi put 30. januara zbog nespremnosti odbrane optuženih za unakrsno ispitivanje svjedoka optužbe.

Optužnica Željka Mejakića tereti da je od maja do augusta 1992. godine bio komandant logora Omarska, gdje je imao kontrolu nad više od 3.000 zatočenih civila.

Kako se u optužnici navodi, drugooptuženi Momčilo Gruban bio je komandir smjene straže u logoru Omarska, a trećeoptuženi Dušan Fuštar je od maja do augusta 1992. godine u logoru Keraterm bio jedan od komandira straže.

Četvrtooptuženi Duško Knežević navodno je povremeno dolazio u logor Keraterm gdje je sudjelovao u mučenju i zlostavljanju zatočenika.

Prema tužbenim navodima, na području Prijedora je od aprila do kraja 1992. zarobljeno više od 7.000 civila nesrpske nacionalnosti koji su zatočeni u tri spomenuta logora.

Predmet “Mejakić i drugi” je u skladu s odlukom Haškog tribunala (ICTY) ustupljen Sudu BiH na rješavanje.

Optuženi su 9. maja 2006. prebačeni u Bosnu i Hercegovinu.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.