Udruženje Kozarčana – Čikago


Piše: Sade Alić

Poslije višemjesečne pauze sa radom i aktivnostima ponovo je krenulo Udruženje Kozarčana iz Čikaga. Krajem Januara održan je sastanak na inicajativu Ilijaza Zenkića i Sade Alića te izabran novi Inicijativni odbor i zakazao se sastanak za Februar 16. 2007.

Na sastanku 16. Febrauara, u restoranu MEISA vlasnika našeg Kozarčanina Ismeta Deumića, na kojem je prisustovao veliki broj Kozarčana koje želimo ovdje spomenuti i pohvaliti jer su se odazvali i pokazali da im je stalo da Udruženja i do njihovog Kozarca a to su bili: Munira Fazlic, Osman Kulasic, Sade Alic, Ismeta Kulasic, Aida Kulasic, Hata Mujkanovic, Elvedina Alic, Mensifa Hodzic, Samka Kulasic, Sabaheta Kahrimanovic, Nirveta Kusuran, Mehic Kelima, Suad Paratusic, Mehmed Mujkanovic, Fadil Besic, Ismet Deumic, Muhamed Kulasic, Zijad Mujkanovic, Nijaz Hodzic, Zilhad Jakupovic, Fehim Grozdanic, Admir Kusuran, Ali Amin, Mihriba Amin, Amela Kenjar, Refik Kulasic, Mirhet Kusuran, Isak Deumic, Alma Deumic, Mirza Mujkanovic.

Na Dnevnom redu je bilo razmatranje o Skupštine Udruženja ali pošto se je ovoliki broj po prvi put odazvao, sastanak je prerastao u Skupštinu Udruženja gdje je potvrđen i dopunjen Inicijativni odbor te prodložene i usvojene su funkcije u odboru.

U sada, Izvršnom odboru su:
1. Ismet Deumic,
2. Admir Kusuran,
3. Mirhet Kusuran,
4. Muhamed (Braco) Kulasic,
5. Sade Alic,
6. Ali Amin
7. Suad Paratusic,
8. Nijaz Hodzic,
9. Mirza Mujkanovic
10. Sabaheta Kahrimanovic,
11. Amela Kusuran,
12. Mihriba Amin,
13. Aida Kulasic te
14. Munira Fazlic.

Funkcije u Odboru obavljaju: Muhamed Kulasic – Predsjednik, Aida Kulasic-Podpredsjednik, Munira Fazlic – Sekretar, Sabaheta Kahrimanovic – Blagajnik), Sade Alic – Kordinator.

Svi prisutni su razmatrali kako poboljšati rad Udruženja te o planovima za ovu godinu a to su na prvom redu Tevhid Å ehidima 24. Maja na dan kada je napadnut i izvršena agresija na naš Kozarac i sada već tradicionalni Kozarački Piknik (teferič) za ovu godinu.

Sljedeći sastanak zakazan je za 3. Mart 2007 u restoranu MEISA sa početkom u 19 sati.

Svi oni koji mogu doći su dobro došli. (žao mi je što sa ovog skupa nisam napravio niti ijednu fotografiju, prosto sam zaboravio od drugih obaveza ali evo makar jedna stara).

Istog dana kada se je održao ovaj sastanak, ujutro od 11 do 2 sata poslije podne održan je okrugli sto na temu ”Ne zaboravite genocid “ u opštini Prijedor, u organizaciji Udruženja Stanovnika opštine Prijedor iz St. Loisa i Bosanske bibilioteke Čikago.

Za ovaj okrugli sto Amir Karadžić predsjednik Udruženja Stanovnika opštine Prijedor iz St. Loisa kaže: ”Obilje izmjenjenih informacija, puno obnovljenih prijateljstava, koja su bila prekinuta surovim naletom bosanskog ratnog vihora prije petnaest godina, teški uzdisaji i pokoja suza “. Ovako bi se u naj kraćim crtama mogla opisati atmosfera koja je vladala tokom trosatne panel diskusije i okruglog stola Udruženja Stanovnika Opštine Prijedor održanog u biblioteci Conrad Sulcer u Čikagu.

Prisutnima su se obratili mnogi ugledni i aktivni članovi zajednice u Čikagu a gosti iz St. Loisa su prikazali pover point prezentaciju o Udruženje i počinjenoj agresiji i genocidu u opštini Prijedor.

U pauzi između prezentacije gostiju naša Kozarčanka, gazijka i bivša predsjednica Udruženja Prijedorčanki ”Izvor “ gospođa Munira Fazlić je predstavila knjigu ”Ni krivi ni dužni “.

I na kraju iznijećemo obraćanje bivšeg logoraša Omarska gosp. Seada Okića koji kaže: ”U Aušvicu se umiralo u jednom trenutku ,u logoru Omarska danima i mjesecima, nedužni ljudi su mučeni i ubijani razno raznim predmetima, specijalno napravljenim za te prilike. Biti ubijen metkom bila je naša želja.”

Skup je završen svečenim ručkom u restoranu MEISA gdje se još koja progovorila i dogavarala suradnja između aktivista Čikaga i St. Loisa.

Mahsuz selam, KOZARAC!

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.