Hag: Suđenje D. Miloševiću / Tijela poginulih na Markalama podmetnuta?!


Odbrana bivšeg generala Vojske Republike Srpske Dragomira Miloševića tvrdila je danas pred Haškim tribunalom da su u avgustu 1995. vlasti u Sarajevu na pijacu Markale podmetnule tijela žrtava poginulih na drugim mjestima.

Tadašnjem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS, generalu Miloševiću sudi se po optužnici za zločine nad civilima u Sarajevu, uključujući i minobacački napad na pijacu Markale na kojoj su 28. avgusta 1995. poginule 43 osobe, a ranjeno više od 90 građana.

Zaštićeni svjedok optužbe W-137, pripadnik MUP-a BiH, izjavio je da je na osnovu uviđaja sprovedenog poslije eksplozije na Markalama utvrdio da je minobacačka granata doletjela sa Trebevića, gdje su bili položaji Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS.

Tokom unakrsnog ispitivanja svedoka, Miloševićev branilac Branislav Tapušković rekao je da “na mestu eksplozije nije bilo žrtava”.

“Ljudi koji su izgubili živote na drugim mjestima su donijeti na Markale, a zatim su brzo sklonjeni da bi se onemogućila istraga”, tvrdio je Tapušković.

Na pitanje sudija na osnovu čega to tvrdi, branilac je odgovorio da “nijedan dokaz ne potvrđuje da je projektil doletio” na Markale i da, naprotiv, sve ukazuje na to da je “eksplozivno sredstvo podmetnuto” na samoj pijaci.

Suđenje generalu Miloševiću biće nastavljeno sutra.

(24sata.info)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.