Američko “ukroćivanje” Dodika

Sjedinjene Američke Države i NATO savez pojačali su svoju preokupiranost Balkanom uoči skorašnjeg službenog objavljivanja odluke o budućem statusu Kosova. Američki veleposlanik u našoj zemlji Douglas McElhaney potkraj prošloga tjedna u Banjoj Luci razgovarao je s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom o stanju u regiji, odnosno o Kosovu, Republici Srpskoj…

Dodik, koji je ranije prijetio referendumima o osamostaljenju Republike Srpske u slučaju da Kosovo stekne samostalnost nakon sastanka s američkim veleposlanikom spušta ton i izjavljuje kako odluka o konačnom statusu Kosova neće bitnije utjecati na stanje u BiH.

 

“Vlada Republike Srpske zna svoje obveze, a one su osigurati potpunu stabilnost u BiH, ali i u regiji”, rekao je Dodik. Kristalno jasno se iz ovih Dodikovih riječi može iščitati zaključak da je on od Amerikanaca dobio “domaću zadaću” u kojoj nema ni traga od referenduma ili odcjepljenja Republike Srpske o čemu se donedavno bučno grmjelo u Banjoj Luci.

Umjesto toga, od Dodika se nakon razgovora s McElhaneyjem očekuje “osiguranje potpune stabilnosti u BiH, ali i regiji”. Slobodnije govoreći, Amerikanci su Dodika spustili na zemlju i pokazali mu koja je njegova realna mjera. Nitko nije uspio tako elegantno obuzdati Dodikove mjesecima javno izražavane pretenzije kao što su to ovaj put učinili Amerikanci.

Ova američka diplomatska akcija “ukroćivanja Dodika” odvijala se gotovo istodobno s nastupom posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda za status Kosova Marttia Ahtisaaria na sastanku u Beču s članovima Kontakt skupine.

Iznoseći plan o konačnom statusu Kosova pred dužnosnicima najmoćnijih zemalja svijeta Ahtisaari je dobio javnu potporu NATO-a i glavnog tajnika Sjevernoatlantskog saveza Jaap de Hoop Scheffera za taj plan. Čini se ispravnim takvu NATO-ovu potporu Ahtisaariju shvatiti kao preventivnu poruku kosovskim Albancima i Srbima da i ne pomišljaju na eventualno nasilno ispoljavanje nezadovoljstva nakon što uskoro i službeno bude poznata odluka o statusu Kosova.

Američkim discipliniranjem premijera Republike Srpske Dodika i NATO-vim podupiranjem Ahtisaarijeva plana rješavanja statusa Kosova, zapravo izbjegnuta je pogreška demonstrirana početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Tada su i Sjedinjene Američke Države i NATO oklijevali pravodobno (preventivno) upotrijebiti svoju moć na obuzdavanju Miloševićeva osvajačkog pohoda najprije na Hrvatsku, a potom i na BiH. Gospodnje 2007., čini se, Amerika i NATO odlučili su na pažljivo dizajniran način pokazati tko je stvarni gazda u BiH i na Kosovu.

Dnevni list

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.