Van snage entitetski grbovi, zastava FBiH i himna RS


Ustavni sud BiH stavio je juče van snage grb i zastavu FBiH i grb i himnu RS. Odluka je donesena, jer niti jedan entitet nije izvršio raniju odluku Suda i ispoštovao rok od šest mjeseci, koji je istekao početkom oktobra, a u kojem je ove simbole trebalo uskladiti s Ustavom BiH, tako da predstavljaju sva tri konstitutivna naroda u BiH.

Odbijen je i zahtjev Narodne skupštine RS za produženje roka za izmjenu grba i himne, ali i zahtjev za preispitivanje ove odluke, saopšteno je iz Ustavnog suda BiH.

 

“S obzirom da u ostavljenom roku od šest mjeseci od dana objave navedene odluke nije otklonjena utvrđena nesaglasnost, Ustavni sud je utvrdio da članovi Zakona o grbu i zastavi FBiH i Ustavnog zakona o zastavi, grbu i himni RS prestaju da važe danom objavljivanja ove odluke u ‘Službenom glasniku BiH’. Konačni tekst odluke će se verifikovati na jednoj od narednih sjednica Ustavnog suda BiH”, stoji u saopštenju Ustavnog suda BiH.

A ova odluka naišla je na različite reakcije.

Premijer RS Milorad Dodik podsjeća da je Narodna skupština RS formirala Komisiju za provođenje ranije odluke Ustavnog suda BiH, te smatra da je sud trebalo da uzme u obzir aktivnosti vezane za predizbornu kampanju i formiranje vlasti.

“Mislim da nije korektno od Ustavnog suda BiH da odluku o stavljanju van snage himne RS donosi na Dan svetog Save”, kazao je Dodik.

Premijer FBiH Ahmet Hadžipašić juče je bio nedostupan, a sekretar Ustavne komisije parlamenta FBiH, doktor ustavnog prava Sead Dizdarević smatra da je za novonastalu situaciju u FBiH najodgovornija minsitar pravde Borjana Krišto.

“Parlament je u tri navrata od Vlade tražio da ispoštuje odluku Suda, a Vlada, odnosno premijer FBiH je od ministra zatražio da napravi komisiju za provođenje odluke, što nije učinjeno”, pojašnjava Dizdarević.

Član Ustavne komisije parlamenta FBiH i poslanik SDP-a Slaviša Å ućur smatra da osporene simbole treba ukloniti s javnih mjesta.

“Postoje krivične sankcije za neprovođenje odluka US BiH i sada je samo pitanje da li će odgovorni organi postupiti na osnovu svojih ovlasti i zakona”, kaže Å ućur.

Bivši sudija US BiH Čazim Sadiković smatra da bi nakon ove odluke entiteti u BiH trebalo da razmisle da li im zaista trebaju obilježja.

“Entiteti u BiH nemaju nikakvu tradiciju, nego su nastali vještačkom podjelom države koja postoji stotinama godina”, kaže Sadiković.

Ustavni sud BiH je kao neosnovanu odbacio apelaciju Stranke za BiH i Ilijaza Pilava, kojem je odlukom Centralne izborne komisije BiH onemogućeno da se na oktobarskim izborima u BiH kandidira za bošnjačkog člana Predsjedništva iz RS, jer je takva mogućnost isključena Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH.

“Nesporno je da odredbe Ustava BiH i Izbornog zakona imaju restriktivan karakter u smislu da ograničavaju prava građana u pogledu kandidature Bošnjaka i Hrvata iz RS i Srba iz FBiH da se kandiduju za izbor za člana Predsjedništva BiH. Međutim, svrha tih odredbi je jačanje pozicija konstitutivnih naroda na način da se na nivou države kao cjeline osigura da se Predsjedništvo sastoji od predstavnika sva tri konstitutivna naroda”, piše u obrazloženju iz Suda uz ocjenu da ova ograničenja “imaju razumno opravdanje”.

 

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.