IZABRAN NOVI PREDSJEDNIK UDRUZENJA LOGORASA


Upravni odbor udruzenja logorasa je u subotu, 27.01.2007. godine, u prostorijama Udruzenja prijedorcanki ”Izvor” odrzao radni sastanak. Sastanak je sazvala predsjednica skupstine logorasa Nusreta Sivac i ona se odlucila da okupi upravni odbor u prosirenom sastavu.

Na sastanku su pored nje prisustvovali Ahmet Tatarevic (dosadasnji predsjednik udruzenja), Atif Bosnic (D. Puharska), Fuad Grozdanic (Prijedor centar), Sead Cikota (Raskovac), Ante Jolić (Ljubija), Almin Musić (Carakovo), Husnija Avdagic (Kozarac), Ibrahim Ramic (Cela), Ismet Saric (Prijedor III), Mirsad Duratovic (Biscani), Zjakic Sefik (Prijedor) i Edin Ramulic (Izvor).

Dosadasnji predsjednik udruzenja logorasa, izabran u martu prosle godine, Ahmet Tatarevic na sastanku se izjasnio da iz zdravstvenih razloga ne moze obnasati funkciju predsjednika, ali da je on spreman pomoci udruzenju, pogotovo u pravnom dijelu, sto je njegova struka. Nakon krace diskusije i prijedloga za novog predsjednika udruzenja izabran je jednoglasno Mirsad Duratovic. Duratovic je inace jedan od najmladjih prijedorskih logorasa. 20. jula 1992. godine u rodnim Biscanima ubili su mu oca i mladjeg brata te skoro sve muske rodjake, a njega su zatočili u logor Omarska, a zatim i Manjacu i Trnopolje. Mirsad Duratovic je veoma komunikativna i elokventna osoba i zasigurno ima potencijal da dostojno predstavlja prijedorske logorase. Ima poprilicno veliko iskustvo sa medijima i pokazao se dobar u dosadasnjim javnim nastupima.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednih sedam do deset dana prikupi sva dokumentacija i podnese zahtjev za registraciju udruzenja logorasa. Naziv ce biti Udruzenje logorasa Prijedor ‘92, a ovom prilikom pozivamo sve dobronamjerne Prijedorcane da predloze likovno rjesenje za logo udruzenja. Prijedloge mozete dostaviti putem e-maila na malidiv@yahoo.com najkasnije do petka 02. februara.

Pored dogovora oko registracije udruzenja na danasnjem sastanku je raspravljano o finansiranju buduceg udruzenja i u tu svrhu je formirana troclana komisija koja ce sa konkretnim aktivnostima zapoceti odmah nakon otvaranja racuna udruzenja. Izmedju ostalog, dogovoreno je da se uvede clanarina od 2 KM mjesecno od koje ce biti oslobodjni logorasi bez ikakvih redovnih primanja.

U hodu ce se rjesavati kancelarijski prostor te angazovanje barem jednog stalnog tehnickog lica koje ce raditi na uspostavi baze podataka i rjesavati sve ostale tekuce poslove udruzenja. Predsjednik udruzenja ce u najskorijem roku sa clanovima upravnog odbora izraditi plan aktivnosti za ovu godinu, a pored baze podataka prioritet su i aktivnosti na uspostavi memorijalnog kompleksa Omarska. Polovinom narednog mjeseca prosireni upravni odbor ce raspravljati o ulozi i ciljevima udruzenja logorasa u uspostavi memorijalnog kompleksa Omarska, ali i strategiji obiljezavanja drugih mjesta zatocenja te mjesta egzekucije i masovnih grobnica logorasa.

Edin Ramulic

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.