Atak na bosanski ćevap


Tragom pisanja lista "Glas Istre", koji je u subotnjem izdanju donio priču pod naslovom "Udomljavanje pasa radi proizvodnje ćevapa?!", novinari Dnevnog avaza istraživali su navode ovog teksta, u kojem se bosanski brend stavlja u izuzetno negativan položaj.

Naime, list navodi da je Udruženje za zaštitu pasa "Snoopy" pozvao stariji muškarac i ponudio da uzme sve pse radi izvoza u Bosnu, jer bi tamo od njih pravili ćevape. Da je sve tako kako stoji u tekstu, informaciju je za Dnevni avaz potvrdila aktivistica "Snoopyja" Roberta Miletić. O svemu ovome obavijestili su i Veterinarsku inspekciju i policiju.
Reakcije na ovakva pisanja i stavljanje u negativan položaj bosanskog proizvoda nisu izostali. Predsjednik Udruženja ugostitelja Sarajevskog kantona Sulejman Kapić nazvao je to atakom na ugostitelje i na sarajevski, bosanski ćevap.

– Bosna je po tome prepoznatljiva. Ko god dođe u Bosnu i Sarajevo, kaže da nije bio ovdje ako nije probao sarajevski ćevap. Opet se ponavljaju te nebulozne priče. Odgovorno tvrdim da sebi niko neće dopustiti tako što – rekao je Kapić za Dnevni avaz.

I sarajevske ćevabdžije reagirale su slično. Uposlenica ćevabdžinice "Hodžić" Hafija Branković bila je zatečena ovom informacijom i kazala je kako je o tome apsurdno uopće govoriti. Podsjeća da su veterinarske kontrole česte i da ne zna ko bi se uopće upustio u tako nešto.

Mirsad Selmani iz ćevabdžinice "Ilidžanka" prisjeća se da je i prije više od 30 godina bilo sličnih priča.
– Da ćevapi ne valjaju u Bosni, ne bi naši gosti iz susjedstva po povratku nosili kućama – izričit je Selmani.

Od portparola istarske policije Nataše Rogić Dnevni avaz saznaje da su provjerili vlasnika telefonskog broja, s kojeg je upućen poziv.
– Osoba je negirala da je uopće zvala, tako da nemamo elemenata za bilo kakvo službeno postupanje – kazala je Rogić, potvrđujući da se radi o muškoj osobi.

– Čuo sam za taj slučaj i nemam nikakav komentar. To je prava glupost i vjerovatno je da je u pitanju psihopata. Ne razumijem zašto i hrvatski mediji to uzimaju kao nešto ozbiljno. To je slučaj za psihijatriju, a ne inspekciju – kaže Nihad Fejzić, zamjenik direktora Ureda za veterinarstvo BiH.

Dnevni avaz

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.