(Ne)upitna obilježja

Iako je bilo najavljeno skidanje entitetskih obilježja, bar kada je u pitanju Federacija BiH, to se nije desilo. Sekretar Doma naroda FBiH Izmir Hadžiavdić htio je u ponedjeljak odmah i bez odlaganja ispoštovati najnoviju samo konstataciju Ustavnog suda BiH da su entitetska obilježja neustavna, odnosno da se izmjena grba i zastave nije ispoštovala u predviđenom roku.

Samo konstataciju, jer je Ustavni sud BiH još polovinom prošle godine donio odluku da su entitetska obilježja FBiH i RS neustavna, odnosno da ne odražavaju amandmane o konstitutivnosti naroda.

Za sekretara drugog, Predstavničkog doma, Antu Baotića, odluke “nema” dok ne bude objavljena u Službenom glasniku. Nakon tog stava, za Baotića nije upitna njena provedba.

Kako se god uzme, u pravu je i jedan i drugi sekretar. Po svim pravnim uzusima i tumačenjima odluka nikoga “ne obavezuje” dok se ne objavi zvanično, isto kao i u slučajevima tužbi – dok ne postane pravomoćna. No, eto, dobra volja onog prvog (Hadžiavdića) je bila samo da se to uradi što prije. I on nije pogriješio.

U čitavoj ovoj priči najvažnije je ko je kriv što je pitanje neustavnog grba i zastave moralo po drugi put na dnevni red Ustavnog suda BiH. Prvi put jer se nadležni sami nisu sjetili da otklone “nedostatke”, a drugi jer ni nakon utvrđivanja Suda da su obilježja neustavna nisu učinili ništa da se to promijeni.

Ustav FBiH, bar kada je u pitanju “veći” entitet u BiH, jasan je. Premijer FBiH dužan je da sukladno članku u kojem se definiraju njegove nadležnosti osigura između ostaloga i poštivanje i provođenje odluka nadležnih sudova. Tako će se ovih dana Ahmet Hadžipašić, vele, suočiti sa kaznenom prijavom za nepoštivanje Ustava FBiH. Na odgovornost bi mogla biti pozvana i ministrica pravde i uprave Borjana Krišto.

Jedan od čelnika Ustavne komisije Parlamenta FBiH Irfan Ajanović kaže kako je ta komisija kao radno tijelo najveće entitetske zakonodavne vlasti tri puta slala urgencije da se promijene grb i zastava FBiH koji su neustavni. Å ta je radila Vlada ne zna, kao ni kakve su bile komunikacije unutar nje o tom pitanju.

Ovo svakako nije prvi put da je Vlada ignorirala odluke Parlamenta FBiH. Desilo se mnogo puta ranije, u svim varijantama, da nije htjela poslušati parlamentarce. U najnovijem slučaju, grba i zastave, jasno je. Oni se više neće koristiti. Bit će uklonjeni ako ne danas, onda za desetak dana.

Oslobodjenje

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.