Otvoreno pismo Nađe Dizdarević Nikoli Å piriću


Nađa Dizdarević, supruga Boudela Hadža, jednog od šest pripadnika tzv. alžirske grupe koji se nalaze zatočeni u američkoj vojnoj bazi Guantanamo na Kubi, uputila je danas otvoreno pismo novom predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Nikoli Špiriću s molbom da svoj mandat započne zaštitom ljudskih prava bh. građana.

Dizdarević od Špirića traži da na dnevni red stavi pitanje života šest državljana BiH koji “već pet punih godina proživljavaju neviđene torture u američkom zloglasnom logoru Gvantanamo na Kubi bez ikakve optužnice, suđenja, uprkos oslobađajućoj presudi Vrhovnog Suda BiH”. Ona je podsjetila da je BiH 6. septembra pozvana da dostavi odgovor na pitanje šta je spremna da uradi za svoje građane koji se nalaze na Guantanamu.

– Od toga dana ništa nije poduzeto i Bosna i Hercegovina je jedina zemlja koja nije dostavila odgovor na ovo pitanje iako su već davno sve institucije zauzele jasan stav da se građani BiH moraju vratiti svojim porodicama i da se moraju poduzeti sve mjere da se zaštite njihova osnovna ljudska prava, uključujući i sam život, te bar donekle ispravi nepravda nanesena nelegalnim, protupravnim i protuzakonitim kidnapovanjem u Guantanamo, navela je Nađa Dizdarević u otvorenom pismu Nikoli Špiriću.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.