Petritsch: Treći entitet vodi do muslimanske države


“Pitanje trećeg hrvatskog entiteta u BiH ili posebne treće federalne jedinice je pitanje oko kojeg su se godinama lomila koplja, kako u domaćoj, tako i u međunarodnoj javnosti. Kako stvari stoje, projekt koji je
nedavno potaknuo i premijer RS-a Milorad Dodik ima male šanse za uspjeh, i to poglavito zbog međunarodnih čimbenika.

Naime, stvaranjem treće federalne jedinice ili entiteta došlo bi do dublje podjele unutar BiH, Dodik bi istodobno dobio alibi za svoju Republiku Srpsku, a sve to rezultiralo bi nastankom muslimanske države u srcu Europe”, stav je međunarodnih diplomatskih krugova, koje je iznio i nekadašnji visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch.

 

Petritsch je naglasio da bi, ako bi Hrvati i Srbi imali svoje entitete unutar BiH, došlo do stvaranja nečeg sličnog pojasu Gaze u srcu Europe.

To bi kao posljedicu imalo značajniji utjecaj i pomoć islamskih zemalja ovom području, a posljedice po sigurnost i stabilnost bi bile očite. OHR također ne gleda blagonaklono na stvaranje treće federalne jedinice.

Iako su popustili u svojim stavovima o pitanju ustavnih promjena i naglasili da je na političarima da se sami dogovore što je najbolje, jučerašnji odgovor na naše pitanje o trećem entitetu ipak nije bio pozitivan.

“U konačnici, pitanje unutarnjeg ustroja je pitanje za bh. političare i narode. Svi oni koji tvrde da čine dobro te u korist Hrvata trebali bi svoju energiju prvenstveno posvetiti reformskim procesima koji BiH približavaju euroatlantskim integracijama umjesto da troše vrijeme na stare projekte iz prošlosti koji nisu uspjeli i nisu donijeli nikakve koristi Hrvatima”, kazao je za Dnevni list glasnogovornik OHR-a Mario Brkić.

S druge strane, postoji niz hrvatskih stranaka koje smatraju da je osnivanje trećeg etniteta nužno za opstanak Hrvata, koji, kako su ustvrdili, nisu dovoljno zaštićeni u današnjoj tvorevini kakva je Federacija BiH.

Međutim, postoje one hrvatske stranke koje ne ističu uspostavu posebnog entiteta kao nešto nužno, ali naglašavaju potrebu formiranja regija, odnosno tvorevina koje će zamijeniti županije, i u kojima će prava sva tri naroda biti zaštićena.

Kako će se dalje odvijati priča oko ustavnih promjena, ostaje za vidjeti, ali pitanje trećeg entiteta, kao što vidimo, već na početku razmišljanja o novom ustavu OHR je dočekao na nož.

 

 

Bljesak

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.