Održana javna tribina ”Reforma Ustava BiH”


U organizaciji nevladine organizacije “Cupido” Centar za unapređenje ljudskih prava i demokracije Mostar i Američkog veleposlanstva Ureda za javne poslove iz Sarajeva, u
Mostaru je večeras održana javna rasprava na temu “Reforma Ustava Bosne i Hercegovine”.

Predavači na tu temu bilu su prof. dr. Salih Fočo s Filozofskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Nurko Pobrić s Pravnog fakulteta u Mostaru te prof. dr. Slavo Kukić s Ekonomskog g fakulteta u Mostaru.

 

Izražavajući neophodnost ustavnih reformi, sva trojica profesora istaknuli su da u tom procesu trebaju sudjelovati intelektualci te ostali građani BiH, a ne samo političke elite.

Po mišljenju prof. dr. Slave Kukića ustavne reforme su potrebne kako bi država postala funkcionalnija, učinkovitija i jeftinija.

“Ustavne su promjene moguće, ali trebaju ispuniti tri osnovna principa. Trebaju zajamčiti ljudska prava građana, konstitutivnost naroda te trebaju odrediti teritorijalne organizacije, ali  ne po nacionalnom načelu”, kazao je Kukić te dodao a se trebaju usvojiti oni modeli ustavnih promjena “koje će duh bh. društva reafiormirati”.

Prof. dr. Salih Fočo smatra da su ustavne promjene, osim pravnog, i društveno pitanje, te da kod ustavnih promjena treba naći konsenzus oko funkcioniranja lokalne uprave i samouprave i to na istom principu na cijeloj teritoriji BiH.

“Kada se uspostavi da na istom principu funkcioniraju sve općine i gradovi,  entiteti i županije biti će na kraju bespotrebni,” mišljenja je Fočo.

On smatra da se kod donošenja ustavnih promjena trebamo ostaviti povijesti, te da trebamo uspostaviti pripadnost državi a ne naciji i političkoj stranci.

 Dodao je da se rasprave oko Ustava ne treba prepustiti političkim elitama, već intelektualcima, udrugama i građanima.

“Postojećoj vlasti nije stalo do promjena, već je do promjena stalo građanima”, ustvrdio je Fočo.

Prof. dr. Nurko Pobrić u svom je izlaganju istaknuo da je donošenje novog ustava BiH i moralno pitanje, jer ga, kako je kazao, trebaju donijeti građani BiH, a ne kako je to slučaj bio s Daytonskim sporazumom kojeg su izradili i predstavnici susjednih zemalja.

“Novi ustav treba izglasati u Parlamentu BiH i u njegovoj izradi trebaju sudjelovati građani BiH”, kazao je Pobrić.

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.