Milomir Stakić prebačen u Francusku na izdržavanje kazne


Milomir Stakić, bosanski Srbin odgovoran za zatvaranje nekoliko hiljada Bošnjaka tokom rata 1992-1995., prebačen je u petak u Francusku na izdržavanje kazne od 40 godina zatvora, na koju je osuđen pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) za ratne i zločine protiv čovječnosti.

Na prvostepenoj instanci 2003. Stakić je osuđen na doživotni zatvor, ali s obzirom na mehanizme smanjenja kazne on je mogao izaći iz zatvora prije nego s kaznom od 40 godina. Milomir Stakić, koji će 19. januara napuniti 45 godina, osuđen je za “zločinački poduhvat čiji je cilj bio počiniti ratne zločine nad Bošnjacima i bosanskim Hrvatima u Prijedoru”, ocijenio je ICTY tokom izricanja presude po žalbi u martu 2006., javio je AFP

“Ovi zločini spadaju u kampanju proganjanja nesrpskog stanovništva, čiji je konačan cilj bio stvoriti srpsku općinu koja bi pripala čisto srpskoj državi”, dodao je ICTY.

Stakić je u julu 2003. priznao ratne i zločine protiv čovječnosti, organiziranje kampanje proganjanja nesrpskog civilnog stanovništva u Prijedoru, posebno zatočenje nekoliko hiljada Hrvata i Bošnjaka u tri logora koja su podsjećala na holokaust – Omarska, Keraterm i Trnopolje.

Statut ICTY-a predviđa da osuđenici mogu izdržavati kazne u onim zemljama s kojima sud imati potpisan sporazum. Francuska je potpisala takav sporazum u februaru 2000. i Stakić će biti treći optuženik ICTY-a koji će izdržavati kaznu na frankofonskom području. ICTY ne zna tačno mjesto izdržavanja kazne.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.