Iz Vlade RS-a od danas nema izjava za BHT1


Predstavnici Vlade Republike Srpske više neće davati izjave Javnom radio-televizijskom servisu BiH (BHT1) zbog odnosa prema Vladi RS-a, te zbog izvještavanja i koncipiranja progama te medijske kuće, saopćio je danas potpredsjednik Vlade Anton Kasipović.

On je nakon sjednice Vlade RS-a kazao na pres-konferenciji da je Vlada donijela ovu odluku na temelju niza sugestija, primjedbi, negodovanja i insistiranja pojedinaca, istitucija, te organizacija prema Vladi RS-a, kao i zbog načina na koji BHT 1 u nekim svojim emisijama koncipira odnos prema Vladi RS-a, događajima u RS-u, pa i prema nekim pojedincima. “Tražilo se i da Vlada RS-a uskrati mogućnost ulaska novinarima BHTV u institucije i prostor Vlade, ali Vlada nije prihvatila takve inicijative, jer je jedinstven stav Vlade da omogućimo nesmetano izvještavanje novinarima i zaposlenim na BHT 1, ali Vlada, članovi Vlade i vladine institucije do daljnjeg neće davati izjave za BHT1”, kazao je Kasipović.

Kao neke od primjedbi na rad BHT1, Kasipović je naveo da je ta medijska kuća informaciju o obiljževanju Dana RS-a, 9.januara, plasirala u dvadesetom minutu informativne emisije.

“Vlada RS-a potpuno razumije da Dan RS-a u BiH slavi i obilježava jedan dio građana RS-a, ali smještanjem informacije o tom događaju u 20-tom minutu dnevnika, Vlada smatra da se uređivačkom konceptu BHT1 uspostavlja politički, a ne informativni i profesionalni stav prema jednom takvom događaju”, kazao je potpredsjednik entitetske Vlade.

On je kazao da Vlada ima zamjerke i na emisiju “Pošteno govoreći” emitovanu u utorak, u kojoj se na “nekorektan način postupalo prema učesnicima u emisiji”.

Naveo je i da su pojedini ministri danas informirali Vladu da “su obmanjivani vezano za gostovanja u pojedinim emisijama”.

Kasipović je dodao da je za Vladu RS-a veoma važno da BHT1 “na nivou profesionalnih standarda dostigne onu funkciju i onaj cilj, koji je proklamovan uspostavom BHT1”.

On nije isključio mogućnost i da će sličan potez uskoro povući i predstavnici nekih drugih institucija u BiH.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.