Nikola Å pirić: ”Glavni cilj status kandidata za EU”


Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH juče je s 29 glasova za, šest protiv, te tri suzdržana, potvrdio imenovanje Nikole Špirića za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Za njega su glasali zastupnici SNSD-a, SDA, HDZ-a BiH, SBiH, HDZ 1990, PDP-a i Narodne stranke – Radom za boljitak, protiv su bili zastupnici SDP-a i BPS-a, a suzdržani su bili zastupnici SDS-a.

 

Špirić je u svom ekspozeu Predstavničkom domu, koji je takođe juče konstituisan, rekao da će glavni cilj novog Vijeća ministara biti kandidatski status BiH u procesu evroatlantskih integracija.

“Posebnu pažnju posvetićemo institucionalizaciji koordinacije između države i entiteta, kako bismo sistematično, radeći na implementaciji naših strateških dokumenata, dokazali snagu i sposobnost domaćih institucija da zajedničkim radom ostvarimo jedan od ambicioznijih ciljeva ove vlade, a to je kandidatski status BiH u procesu evrointegracija. Na vrhu liste prioriteta ove vlade biće usvajanje reformi nužnih za otklanjanje prepreka za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji. Vjerujem da brzo možemo postići dogovor o reformi policije, a nastave li se i ostale reforme onda je realno očekivati da ovaj sporazum potpišemo u prvoj polovini ove godine”, istakao je Špirić na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Novoimenovani predsjedavajući Vijeća ministara BiH najavio je da će izabrane vlasti postići dogovor o reformi policije.

“Mi ustavno i zakonski nismo vezani dokumentima Direkcije za reformu policije i to svima mora biti jasno”, poručio je Špirić.

Najavio je brzo rješavanje problema sistema javnog emitiranja, osiguranje pune saradnje sa Hagom, ali i promjenu krivičnog zakonodavstva.

“Članstvo u NATO savezu predstavlja jedan od primarnih strateških ciljeva BiH, koji će obezbijediti trajnu stabilnost. Donošenje ustavnih rješenja bilo je pitanje koje je uzrokovalo najviše podjela u proteklom periodu. Sad je vrijeme da podjele ostavimo iza sebe i otvoreno razgovaramo o daljim koracima u vezi s ovim pitanjima. Ti razgovori neće biti jednostavni, ali niko me ne može ubijediti da je među razumnim i dobronamjernim ljudima kompromis nemoguć”, rekao je Špirić.

Vijeće ministara sa Špirićem na čelu radit će i na reformi visokog obrazovanja, provoditi sporazum o sukcesiji imovine i regulisanju statusa državne imovine, te realiziranju ekonomskih reformi koje će obezbijediti međunarodni ekonomski suverenitet i jedinstveni ekonomski prostor u BiH.

“Pozivam entitetske vlade da zapošljavanje bude njihova osnovna briga. Savjet ministara će stimulisati entitetske vlade da hrabrije uđu u reformu socijalno-bezbjednosnog sistema, zato što cijenimo da dosadašnji sistem penzionog i socijalnog osiguranja stvaraju osjećaj različitih nepravdi”, rekao je on. Novo Vijeće ministara radit će i na uvođenju više stopa PDV-a, zatim podsticati razvoj poljoprivrede, turizma i povećati pažnju u vezi s rješavanjem pitanja mladih.

“Konkretno, možemo početi da rješavamo pitanje 600 upražnjenih mjesta u državnoj službi tako što ćemo u tri navrata zaposliti po 200 pripravnika”, najavio je Špirić, dodajući da će njegova vlada nastojati da započne građevinske radove na izgradnji koridora 5c, gasifikaciji BiH, te povećati izvoz, posebno u zemlje potpisnice Sporazuma o CEFTA.

“Naši ciljevi su ulazak u NATO, sticanje statusa kandidata za ulazak u EU, te da postanemo nestalna članica Savjeta sigurnosti UN-a. Stoga očekujem da stranke koje su potpisale Sporazum o uspostavi parlamentarne većine imenuju kandidate za ministre koji su spremni da rade na ostvarivanju ovih ambicioznih ciljeva. Jednom godišnje ću ocjenjivati rad ministara i oni koji ne budu uporno i predano radili neće moći ostati na svojim funkcijama”, poručio je Špirić na kraju svog ekspozea, insistirajući da buduća politika u BiH treba da bude traženje zajedničkih ciljeva.

“Ono što nas razdvaja mora uvijek biti podređeno onome što nam je zajedničko. Na ovome treba mnogo više insistirati jer svuda i u svakom trenutku može se u BiH naći zajednički interes”, zaključio je Špirić.

Nedostatak precizno utvrđenih rokova najveća je zamjerka koju su državni poslanici uputili novom predsjedavajućem Vijeća ministara. Zlatko Lagumdžija, poslanik SDP-a BiH, rekao je kako je očekivao da novi državni premijer prezentira plan zapošljavanja.

“Očekivao sam da vidim plan kako ćete smanjiti nezaposlenost, jer u prošloj smo godini imali novih 14.000 nezaposlenih”, rekao je Lagumdžija.

Momčilo Novaković, poslanik SDS-a, pitao je predsjedavajućeg Vijeća ministara zašto je izostavio popis stanovništva s liste svojih prioriteta.

“Novi premijer prepoznao je trenutak u kojem se nalazimo, a to je potpuni zastoj reformi. Pohvalno je što je to prepoznao i što nam je prezentirao program izlaska iz ovog stanja”, rekao je Martin Raguž, poslanik HDZ-a 1990.

 

Nikola Špirić je izjavio da bi BiH do kraja januara mogla da ima potvrđena imena članova Savjeta ministara.

“Očekujem da ću do ponedjeljka od stranaka dobiti imena kandidata za ministre i njihove zamjenike, nakon čega će ova imena biti proslijeđena na provjeru Centralnoj izbornoj komisiji i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA)”, rekao je Špirić.

On je izrazio nadu da će SIPA i Centralna izborna komisija uspjeti da završe svoj posao u znatno kraćem roku od zakonom predviđenih 30 dana.

Novoizabrani predsjedavajući Savjeta ministara BiH najavio je da će svi dobronamjerni prijedlozi opozicije u Savjetu ministara biti razmatrani i da će im lično posvetiti pažnju.

Prema njegovim riječima, partnerski odnosi sedam stranaka koje čine parlamentarnu većinu znače da će svi projekti koji su od interesa za BiH biti predmet analize unutar tih stranaka.

“To znači da ćemo tražiti kompromis, što je dobro za BiH”, zaključio je novi predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

 

Dogovorom sedam vladajućih stranaka, SDA će imenovati ministre odbrane i sigurnosti, Stranka za BiH vanjskih poslova i ljudskih prava i izbjeglica, HDZ BiH će dobiti resore finansija i pravde, a HDZ 1990 resor prometa i komunikacija. SNSD će imenovati ministre vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te civilnih poslova.

Predstavnički dom parlamenta BiH jučer je, tri mjeseca nakon izbora, konstituisan. Beriz Belkić iz Stranke za BiH izabran je za predsjedavajućeg, a Milorad Živković iz SNSD-a i Niko Lozančić iz HDZ-a BiH za njegove zamjenike.

 

 

Nezavisne

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.