Pet hiljada tužbi protiv Republike Srpske


Zijahudin Smailagić, Banjalučanin, koji je nakon hapšenja u svom rodnom gradu 17 mjeseci proveo u tamošnjem Malom logoru, prvi je Bošnjak logoraš koji je tužio Republiku Srpsku i uspio dobiti spor. No, ne i novčanu naknadu koju mu je banjalučki regionalni sud dosudio.

“RS je pravomoćnom presudom trebala da mi isplati 4.500 KM na ime odštete. Sud je izračunao da za svaki dan proveden u logoru treba da dobijem devet KM. No, ništa od novca”, objašnjava Smailagić, koji je spor pokrenuo davne 1999. godine. Tragajući za novcima, Smailagić je pomoć potražio od Saveza logoraša BiH. Ovi su, pak, presavili tabak i ministra finansija Vlade RS pitali hoće li i kada Smailagić dobiti svoj novac.

I dobili su odgovor u kojem se objašnjava kako su potraživanja Smailagića (4.500 KM) “unutrašnji dug, nastao u periodu ratnih dejstava”. Dakle, ništa od para za Smailagića.

Uzgred, prema međunarodnim konvencijama, novćana naknada za logoraša je 50 KM po danu, a ne devet, kako je presudio Banjalučki regionalni sud. Kako god, Savez logoraša BiH ima u svojim fiokama spremnih 5.000 tužbi protiv RS.

Tužitelji su Bošnjaci koji su za rata bili zatočeni u tamošnjim logorima. Šta čekaju s tužbama!?

“Treba nam 100.000 KM za advokate! A, tih para nemamo. Tražili smo pomoć kantonalnih vlada, donacije biznismena. Uzalud! Niko nam ni feninga nije dao”, žali se Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Nadajući se pomoći, pisao je Tahirović, 26. decembra 2006. čelnicima SDA i Stranke za BiH. Bivši logoraš i predsjednik SDA Sulejman Tihić nije, baš kao ni Haris Siljadžić, našao vremena da im odgovori.

Savez logoraša BiH sprema se, čim nabavi novac, tužbama zatrpati entitetske sudove što bi, računa Tahirović, blokiralo pravosudni sitem. U tom slučaju, vjeruje on, država bi morala intervenisati i ponuditi neko rješenje.

“Vjerovatno bi u svih 5.000 tužbi protiv RS sud stao na stranu logoraša. Nakon toga bi uslijedilo novih 5.000 tužbi i tako redom. No, spremamo se tužiti i Federaciju BiH. U logorima na njenoj teritoriji, koje je osnovala tzv. autonomna pokrajina zapadna Bosna i Fikret Abdić, bilo je zatočeno oko 5.000 Bošnjaka. Oni se spremaju tužiti FBiH!

Advokat koji bi zastupao Bošnjake zatočene u Fikretovim logorima, Josip Sladić, siguran je da će sve tužbe dobiti”, kaže Tahirović.

Oslobodjenje

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.