Pred Sudom BiH izrečena prva presuda za terorizam


Pretresno vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas prvostepenu presudu kojom su oglašeni krivim za krivično djelo terorizma i osuđeni Mirsad Bektašević na 15 godina i četiri mjeseca zatvora, Abdulkadir Cesur na 13 godina i četiri mjeseca zatvora, a Bajro Ikanović na zatvorsku kaznu u trajanju od osam godina.

Senad Hasanović koji je oglašen krivim za nezakonito posjedovanje oružja i eksploziva osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora. Amir Bajrić, koga je optužnica takođe teretila za krivično djelo nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, ranije je s Tužilaštvom zaključio sporazum o priznanju krivnje te je, nakon što je Sud prihvatio sporazum, osuđen na dvije godine zatvora.

Zatvorske sankcije izrečene Bektaševiću i Cesuru predstavljaju jedinstvene zatvorske kazne, budući da su oni za krivično djelo terorizma osuđeni na 15, odnosno 13 godina zatvora, a da su im za krivično djelo – sprječavanja službene osobe u vršenju službene dužnosti izrečene zatvorske kazne u trajanju od po šest mjeseci, pa su im, shodno tome, izrečene jedinstvene zatvorske kazne i to prvooptuženom u trajanju od 15 godina i četiri mjeseca, a drugooptuženom 13. godina i četiri mjeseca zatvora.

Rješenjem Suda Bektašević, Cesur i Ikanović ostaju u pritvoru do pravomoćnosti prvostepene presude, odnosno najduže do isteka izrečenih zatvorskih kazni, dok četvrtooptuženi Hasanović ostaje na slobodi do pravomoćnosti spomenute presude.

Istovremeno, Bektaševiću i Cesuru će se u izdržavanje kazne biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od 19. oktobra 2005., a Ikanoviću od 18. novembra iste godine.

U skladu s presudom, okrivljeni su dužni izmiriti troškove suđenja.

Nakon provedenih dokaza Sud je utvrdio kako su Bektašević (švedski državljanin) i Cesur (turski državljanin) doputovali su u Sarajevo 27. septembra, odnosno 14. oktobra prošle godine, prvi iz Švedske, a drugi iz Danske, kako bi na području BiH ili druge evropske zemlje izvršili teroristički akt.

Nadalje je utvrđeno kako je cilj takvog terorističkog napada bio prisiljavanje vlasti BiH ili vlade druge države da povuku svoje snage iz Iraka i Afganistana.

Prema presudi, Bajrić i Hasanović su uz posredovanje Ikanovića angažirani u nabavci eksploziva za potrebe prvo i drugooptuženog – Bektaševića i Cesura.

Kako je rečeno, gotovo 20 kilograma eksploziva (19.842 grama), koliko je zaplijenjeno u akciji lišavanja slobode Bektaševića i Cesura, trebalo je poslužiti za izradu improvizirane eksplozivne naprave, odnosno tzv. “samoubilačkog pojasa“.

Pretresom stanova u kojima su oni boravili pronađena je, među ostalim i originalna VHS kaseta na kojoj je prikazan način izrade improvizirane naprave i tonski zapis sa porukom kojom se najavljuje napad.

Predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Mirza Jusufović ukazao je u obrazloženju presude na širi kontekst ovoga slučaja, te namjere i posljedice koje se ogledaju u destabiliziranju Bosne i Hercegovine na njenom putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama, te u mogućnosti nanošenja štete drugim zemljama, odnosno međunarodnim organizacija.

Prilikom izricanja sankcija Vijeće je, osim otežavajućih, uzelo u obzir i olakšavajuće okolnosti koje se prije svega ogledaju u ranoj životnoj dobi optuženih Bektaševića, Cesura i Hasanovića koja je u rasponu od oko 18 do 20 godina starosti.

Tokom pretresa u ovom predmetu održana su 22 ročišta s više od 88 sati pred Pretresnim vijećem.

Branitelji optuženih su u izjavama datim nakon izricanja presude najavili ulaganje žalbi na prvostepenu presudu, izražavajući negodovanje zbog visine izrečenih kazni i uz opasku “kako su one izrečene pod određenim pritiscima”.

Fena

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.