“BIH I GLOBALIZACIJA”

“BIH I GLOBALIZACIJA”


Svim definicijama globalizacije zajedničko je da se radi o ekspanziji velikih korporacija i razvijenih država, ekspanziji koja je zasnovana na snažnom razvoju nauke u svrhu profita.

Svi se slažu da globalizacija čini bogate bogatijim, a siromašne siromašnijim. Jedan relativno mali broj država je korisnik globalizacije, a veliki broj «žrtva« tog procesa.

BiH svakako ne spada u grupu država koje su pokretači i glavni korisnici rezultata globalizacije, nego je u najvećoj grupi od možda tri četvrtine država u svijetu koje su na određeni način pasivni posmatrači. – Naša država se ne može prepustiti stihiji, već se mora boriti i suprotstaviti globalizaciji – istakao je Sadiković u izjavi novinarima, navodeći primjer Å vicarske, koja je teritorijalno mala zemlja, ali koja se uspješno uklopila u proces tako da niz njenih kompanija djeluje u cijelom svijetu.

To pokazuje, prema Sadikovićevim riječima, da se država, ukoliko je uspješno uređena i koristi prednosti savremene tehnologije, može uspješno uklopiti u civilizacijske tokove.

«BiH treba da ide onim redom kojim su išle razvijene države, odnosno da ostvari dva cilja – izgradnju moderne državne vlasti i omogućavanje primjene i podsticanje tehničkih i naučnih dostognuća», istakao je Sadiković.

Svijetom vlada sljepilo partikularnih interesa kompanija, a u drugom planu je čak i interes samih država od kojih ni one najmoćnije nisu u stanju kontrolisati rezultate tog procesa. Kontrola globalizacije, kaže Sadiković, mogla bi se izvesti jedino odgovarajućim međunarodnim institucijama. Sadašnje institucije UN-a pokazale su se nemoćnim u svim većim krizama, uključujući posebno segment zaštite ljudskih prava u globalizaciji.

Ovaj proces ima i pozitivne efekte jer omogućava širenje dostignuća nauke i tehnike, moderne proizvodnje, inovacija širom planete, ne samo kada se radi o ekonomskim i finansijskim aspektima nego i drugim oblastima ljudskog djelovanja i stvaralaštva.

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Nelly
  • Milord
  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.