Kozarac.ba

Poljubac liječi alergiju

Izgleda šašavo, ali ako imate problema sa alergijama samo napućite usne ili okrenite obraz prema osobi koja će vas poljubiti i vaši problemi će nestati.

Ne vjerujete?! Upravo to su dokazali japanski naučnici koji tvrde da izmjene poljubaca sa voljenim osobama smanjuju alergijsku reakciju.

U istraživanju je učestvovalo 48 ispitanika od kojih je polovina patila od ekcema (oblika atopičnog dermatitisa), a polovina je bila alergična na pelud.

Svi su imali zadatak da trideset minuta slušaju romantičnu muziku i razmenjuju poljupce sa bračnim partnerom ili osobom sa kojom su u vezi. Nakon toga obavljene su analize krvi. Dvije sedmice kasnije slušali su istu muziku, grlili istu osobu kao i u prvom ekperimentu, ali ovaj put bez poljubaca.

Analiza krvi je pokazala da se nivo imunoglobulina, antitijela koje imunološki sistem proizvodi kao rekaciju na alergen, značajno smanjila samo nakon eksperimenta sa poljupcima.

Stručnjak za alergijske reakcije Hajime Kimata iz bolnice Satou u Osaki ustanovio je istovjetnu reakciju i kod osoba alergičnih na prašinu ili lateks.

Relaksacija i izostanak stresa, koji su posjledica ljubljenja, mogli bi biti odgovorni za ovu imunološku reakciju.

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.