Poljubac liječi alergiju

Poljubac liječi alergiju

Izgleda šašavo, ali ako imate problema sa alergijama samo napućite usne ili okrenite obraz prema osobi koja će vas poljubiti i vaši problemi će nestati.

Ne vjerujete?! Upravo to su dokazali japanski naučnici koji tvrde da izmjene poljubaca sa voljenim osobama smanjuju alergijsku reakciju.

U istraživanju je učestvovalo 48 ispitanika od kojih je polovina patila od ekcema (oblika atopičnog dermatitisa), a polovina je bila alergična na pelud.

Svi su imali zadatak da trideset minuta slušaju romantičnu muziku i razmenjuju poljupce sa bračnim partnerom ili osobom sa kojom su u vezi. Nakon toga obavljene su analize krvi. Dvije sedmice kasnije slušali su istu muziku, grlili istu osobu kao i u prvom ekperimentu, ali ovaj put bez poljubaca.

Analiza krvi je pokazala da se nivo imunoglobulina, antitijela koje imunološki sistem proizvodi kao rekaciju na alergen, značajno smanjila samo nakon eksperimenta sa poljupcima.

Stručnjak za alergijske reakcije Hajime Kimata iz bolnice Satou u Osaki ustanovio je istovjetnu reakciju i kod osoba alergičnih na prašinu ili lateks.

Relaksacija i izostanak stresa, koji su posjledica ljubljenja, mogli bi biti odgovorni za ovu imunološku reakciju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.