Francuzi u potrazi za novom “Zemljom”

Francuzi u potrazi za novom “Zemljom”

Misija, osmišljena prije 12 godina, sa ciljem pronalaska novih planeta izvan Sunčevog sistema, konačno će se realizovati tokom ove sedmice lansiranjem francuske svemirske letjelice Corot, koja bi trebala pronaći novi dom za naše potomke.

Letjelica, na kojoj su ugrađeni teleskop dužine 30 centimetara i dvije kamere, specijalno je dizajnirana za potragu stjenovitih planeta, vodenih površina i umjerene temperature, budući da ovi elementi predstavljaju neophodne uslove za život kakav mi poznajemo.

Lansiranje svemirskog lovca nazvanog Corot zakazano je za 27. decembar ove godine, a njegova potraga za stjenovitim planetama, dva ili tri puta manjim od Zemlje, bi trebala trajati pune dvije godine.

Za misiju vrijednu 170 miliona eura, 75% finansijskih sredstava obezbijedio je francuski Nacionalni centar za svemirska istraživanja (CNES).

“Iako se radi o projektu manjeg opsega, rezultati koje dobijemo pokazat će nam tačno koju vrstu zvijezde trebamo tražiti u budućim misijama.”, izjavila je za AFP voditeljica pomenute misije, Annie Baglin sa Paris-Meudon observatorija.

A za 2008. godinu Amerikanci su najavili lansiranje mnogo snažnije svemirske letjelice Kepler, koja će tragati za stjenovitim svijetovima veličine naše planete Zemlje.

Ipak, malo je vjerovatno da će nas naše primitivne hemijske rakete dovesti i do samog ruba Sunčevog sistema.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.