KOZARAC-Jutarnji trač…

Kažu da su se prije hadžije sretale negdje oko Makedonije, jedni bi odlazili na hadž a drugi bi se vračali… Godinu dana trajalo bi putovanje ka Časnome hramu ali i pored teškoća ljudi su se odazivali pozivu svoga Gospodara i odlazili da tavafe Allahovu kuću.

Danas se ka Meki odlazi brže, 7000 Km u jednom pravcu ništa su pogotovo ako se ide avionom, autobusom se ide nekoliko dana ali se zato može usput uživati u krajolicima koji postepeno prelaze u pustinju… I ove godine vjernici su krenuli ka Svetoj zemlji.

U subotu su se nakon sabah namaza, ispred Å ehidske džamije u Kamičanima, džematlije s područja našeg međlisa, njih šestero koji idu autobusom, priključili u autobus u kojem su bili džematlije Sanskog i Bihaćkog medžlisa i krenuli na mjesec dana dugo putovanje.

Dosta rodbine, komšija i prijatelja okupilo se da ih isprate i da im požele hadž mebruh…

Jučer su nakon dana odmora u Istambulu nastavili svoje putovanje.

Među budućim hadžijama je i moj veliki ahbab Kemal Sušić, što me iskreno veseli, molim Allaha da im smota razdaljinu koju moraju preči, da im olakša obavljanje ruknova hadža i da im primi njihove ibadete kako bi se vratili čisti od grijeha…

Ako se ikada bude nastavila pisati istorija vatrogasnog društva Kozarac, a kako je krenulo najvjerovatnije je da će se pisati, onda treba ostati zabilježeno da se u nedelju 10. decembra ponovo nakon više od 14 godina, spojile spojke usisnih A crijeva. Oni koji su bili članovi VD-a i koji znaju o vatrogasnim vježbama, mogu pretpostaviti kakav je osjećaj ponovo biti strojar, kurir ili navalni…

Vatrogasci su i dalje aktivni, trenutno se vode poslovi na sređivanju registracija vozila o čemu ću pisati nakon što se tablice postave, a paralelno s tim se vrši i upis dobrovoljaca za pristup vatrogasnom društvu odnosno jedinici. Pripremaju se i članske kartice za potpomažuće članove.

U nedelju su članovi upravnog odbora imali susret s našim lokalnim političarima, koji su razumljivo politički podržali napore koji se ulažu kako bi društvo zaista oživjelo i profunkcionisalo, a vrijeme će pokazati koliko će zaista uradti u tom pogledu.

Nakon političara, ponovo se malo pregledala oprema i kamioni a novi vatrogasci su počeli vježbati prve vatrogasne korake…

Prvi mlaz vodu daj…

Inače, čaršija je mirna, s kafe na kafu. Malo je zahladnilo a ako ćemo po kalendaru i vrijeme je, već se osjeća nestašica vode zbog suše.

Problemi su isti, oni najosnovniji, voda, zdravstvo, i da ne nabrajam dalje, nije se ništa bitno promjenilo, ne znam više ni šta da kažem, u zadnje vrijeme razgovaramo na ove teme i ako ništa makar je to neki pomak, budući da doskora nismo o tome ni razmišljali.

Malo smo i oštri u zadnje vrijeme, možda zato što svi vidimo da ovako više ne ide, svi vidimo da možemo ali nikako da stanemo da se presaberemo, organizujemo, usmjerimo…

Možda ipak treba vremena, iznenadili smo sami sebe u povratku ili možda bolje rečeno u obnovi kuća a sad polako vidimo šta smo to propustili u kolektivnom smislu.

Ne bi o vručim kućama ovaj put, predložio sam aalyu da nam napravi i Hot Car's da vidimo šta Kozarčani voze, više bih volio da iskoristimo ove nadolazeće praznike i raspust, kada će nas biti više u Kozarcu, i da gledamo koji su to koraci koje zajednički trebamo početi činiti kako bi promjenili stanje u Kozarcu i poboljšali život u njemu.

Magla svuda…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.