Mjesec dana zatvora za bacače petardi


Poučeni negativnim iskustvima iz ranijih godina, policijski organi u Bosni i Hercegovini najavljuju kako za vrijeme blagdana neće tolerirati prodaju i uporabu petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Uz zajedničke akcije
policije i tržišne inspekcije na sprječavanju ulične prodaje pirotehničkih proizvoda posebno će pojačan biti nadzor prostora u blizini školskih dvorišta, jer iskustvo govori da su upravo djeca školskog uzrasta najčešći korisnici petardi i druge pirotehnike.

Stoga će u kontrolu biti uključeni i direktori škola te prosvjetni radnici.

 

U većini kantona prodaja i uporaba pirotehnike sankcionira se zakonom o javnom redu i miru. U Sarajevu su, primjerice, uz novčane predviđene i zatvorske kazne.

Za paljenje petardi, raketa i sličnih eksplozivnih tvari propisane su novčane kazne u rasponu od 50 do 500 maraka ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, dok je za ustupanje, prodaju, kupnju ili ponudu petardi predviđena novčana kazna do 300 maraka. To što te prekršaje uglavnom čine malodobnici neće spriječiti primjenu zakonskih sankcija.

“U slučaju da te prekršaje počine malodobne osobe, za to, ako je posljedica propuštanje dužnog staranja o malodobniku, odgovaraju roditelji”, upozoravaju iz sarajevskog MUP-a.

Strogi nadzor prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava planiraju i u MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije. Na sreću ljubitelja pirotehnike u HNK, propisi u tome kantonu ne predviđaju zatvorske kazne, osim u slučaju da korištenje petardi i drugih sredstava izazove ozbiljnije posljedice.

“Zakonom su za prodaju i uporabu pirotehnike predviđene novčane kazne od 50 do 700 maraka. Zatvorske kazne moguće su aiko pri uporabi tih sredstava dođe do ozbiljnijih posljedica, kao što su požari ili ugrožavanje ljudskih života. Tada su u pitanju kaznena djela, kod kojih se može računati i na zatvorsku kaznu” , kaže glasnogovornik MUP-a Srećko Bošnjak.

Bljesak

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.