BiH postala NATO-ov “Partner za mir”


Bosna i Hercegovina se u četvrak u Bruxellesu zvanično priključila Partnerstvu za mir Atlanskog saveza, nekoliko sati prije Srbije i Crne Gore.

“San Bosne i Hercegovine se ostvario”, izjavio je Nebojša Radmanović, predsjedavajući tročlanog bh. predsjedništva.

Bosna i Hercegovina je ušla u Partnerstvo koje predstavlja prvi nivo institucionalnog dijaloga s Atlantskim savezom, ali ne i garanciju za ulazak u savez. Vijeće Sjevernoaltlantskog saveza je od šefova triju država prvo pozvalo Radmanovića da potpiše temeljni dokument o Partnerstvu.

Nakon ceremonije potpisivanja u četvrtak, generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je podsjetio da “prijem u Partnerstvo za mir ne znači da su uvjeti koje je postavio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju zaboravljeni”.

Radmanović je odgovorio da “u BiH nema osobe koja nije spremna da sarađuje s Haškim tribunalom”, javio je AFP.

Prije nego što su ranije započeti sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) došli do svoje završnice, Alijansa je Sarajevu, Beogradu i Podgorici ponudila učešće u najširem vojno-političkom programu, koji za cilj ima ojačati zajedničku sigurnost, izvještavaju dopisnici iz sjedišta NATO-a.

Do sada je dokumenat pristupa PfP-u potpisalo 30 država, od kojih su neke u međuvremenu postale i punopravne članice NATO-a. Danas im se pridružuju još tri, što će potpuno zaokružiti široki euro-azijski prostor (s izuzetkom Bjelorusije) sigurnosnih partnera.

Za vojni savez je zapadni Balkan strateški i politički izuzetno važan što je priznao i glasnogovornik NATO-a James Aparturai: “Svima je jasno da je BiH, kao i Srbija, veoma značajna, jedna od ključnih država u regionu, i ne želimo da te države ostanu izvan polja zajedničkih aktivnosti, želimo da su s nama.”

Članstvo u PfP-u ne znači samo uspjeh – tu je i stalna obaveza transparentnosti nacionalnih odbrambenih planova i budžeta, demokratska kontrola vojnih snaga, spremnost da sudjeljuju u operacijama koje se vode pod zastavom UN-a, te da razvijaju tijesnu sradanju s vojim savezom.

Kada je riječ o Balkanu, tu je i obaveza nastavka sardnje sa Haagom, koja nije zaboravljena – naprotiv, jedan od razloga pozivu iz Rige je stav Alijanse da će lakše i ozbljnije uticati, prije svih na Srbiju, a onda i na BiH, da što prije i što uspješnije dovrše “hašku priču”.

FENA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.