Genocid u BiH ne postoji, nije se desio / Srbi su korektan i pošten narod


Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je danas sve optužene za ratne zločine na dobrovoljnu predaju.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci kazao da RS nema nikakve rezerve oko toga da se proces hapšenja optuženih za ratne zločine završi i da je takve stavove u Brussels prenio i ambasadoru SAD za pitanje ratnih zločina, sa čije je strane postojalo razumijevanje za poziciju u kojoj se nalazi RS. “Lično sam spreman, ako znam gdje se oni nalaze – osobe optužene za ratne zločine, staviti se na čelo ili u okviru jedinice koja će izršiti taj zadatak. To je nešto što moramo učiniti, tu nema dileme, da taj teret skinemo sa sebe.

Niko ne treba sumnjati da to trebamo uraditi”, kazao je Dodik.

On je istakao da bi se na taj način bitno promijenila politička pozicija RS, jer dok je god tereta koji RS ima vezano za Haški tribiunal (ICTY), uvijek će se zadržavati stereotipi iz prošlosti vezani za RS.

“Kada RS završi pitanje optuženih za ratne zločine, bitno će se promijeniti njena (RS) uloga i značaj iI njena precepcija u svijetu i zato trebamo da se to završi. Pozivam još jednom, iz tih razloga, zbog same RS, da se optuženi predaju i da omoguće da nastavimo puni demokratski razvoj RS i da u tom pogledu nemamo tereta koji bi nas mogli zaustaviti kad nam dobro krene”, rekao je Dodik.

On se osvrnuo i na neka istupanja člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, za kojeg je kazao da je jedini zaostali ratni lider u BiH i da snosi političku odgovornost za sukobe u BiH, jer je “dopinio da rat ne bude zasutavljen ranije, kada je mago biti zaustavljen”. Dodik je kazao da su priče Silajdžića o genocidnoj tvorevini RS i RS-u kao ekskluzivitetu za Srbe posljedica njegove frustracije i da kao takve ne mogu biti objektivne.

“Ocjenu o genocidu mi ne prihvatamo, genocid ne postoji, nije se desio. Postoji zločin, organizovan, koji se desio i za to se treba odgovarati”, naglasio je Dodik.  Dodao je da ovu temu oko koje se ne mogu razumijeti neki političari  možda ne treba ni javno eksploatisati.

“Ja ne pripadam narodu koji je genocidan. Srbi su korektan i pošten narod, koji je u prošlom ratu branio sebe, a pojedinici su u svemu tome učinili zločine, za koje trebaju odgovarati. Tako se dešavalo i na drugim stranama”, rekao je  Dodik.

(24sata.info)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.